1 av 3
De här männen demonstrerar mot den nya lagen. Färgerna på deras masker visar att de stödjer homosexuellas rätt att älska vem de vill. Foto: AP och TT.
2 av 3
Det här är Ugandas president Yoweri Museveni. Foto: Wikimedia Commons.
3 av 3
Uganda är grönt på kartan. Karta: Wikimedia Commons.

Homosexuella i Uganda kan få livstids fängelse

1:20 min

Om en man har sex med en annan man, eller om en kvinna har sex med en kvinna, kan de straffas med livstids fängelse. Så står det i en ny lag som ska gälla i landet Uganda i Afrika. På morgonen i dag godkändes lagen av Ugandas president Yoweri Museveni.

Klicka på texten om du vill läsa mer.

President Yoweri Museveni vill ha hårdare lagar om sex. President Museveni har nyligen infört lagar mot pornografi, för han tycker att det är fel att visa bilder på människor som är nakna eller har sex. Han har också bestämt att det  ska vara förbjudet med lättklädda programledare på teve.

Yoweri Museveni säger att hans tankar om sex och moral kommer från hans kristna tro. 

Den lag som har fått störst kritik är lagen mot homosexuella. Redan tidigare har de homosexuella i Uganda haft det svårt. Många homosexuella har råkat ut för våld och hot.

President Museveni har fått hård kritik
I december förra året röstades politikerna i Ugandas riksdag ja till en ny lag mot homosexuella. I den lagen står det att män som har sex med män och kvinnor som har sex med kvinnor ska straffas med livstids fängelse.

Politiska ledare i andra länder har protesterat mot den nya lagen. Trots det godkände president Museveni lagen idag genom att skriva under med sitt namn.

Han hade också bjudit in utländska journalister som skulle få se då han skrev på pappret. För Yoweri Museveni vill visa att han inte låter sig påverkas av den utländska kritiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista