Kravallpoliser och demonstranter utanför regeringens hus i Ukrainas huvudstad Kiev på måndagen. Foto: Sergei Chuzavkov, AP/TT.

Ukrainas president fick lämna sitt jobb

Den senaste veckan har det varit väldigt oroligt i landet Ukraina i Östeuropa. Minst 88 människor har dödats i demonstrationer där. I lördags tvingades presidenten Viktor Janukovitj att sluta sitt jobb. Klicka på texten om du vill läsa mer!

Det var bra tycker en svensk-ukrainsk kvinna från Ukraina som heter Hanna Mamchur.

– Jag tror att folket i Ukraina har insett vem Janukovitj egentligen var.

Ja, det är många i Ukraina som har blivit besvikna på Viktor Janukovitj
och hur han styrde landet. För dom tyckte bland annat att han hade fått för mycket makt.

I november förra året började stora demonstrationer mot honom. Polis har flera gånger försökt att stoppa demonstrationerna med våld. Och många människor har blivit dödade under de här bråken, särskilt i Ukrainas huvudstad Kiev.

Värst var det förra veckan då minst 88 människor dog. Och många är upprörda över det som har hänt, säger Hanna Mamchur.

– Jag tror att miljontals ukrainare ser det som sin viktigaste uppgift att de skyldiga till mordet på fler än 80 aktivister ska ställas till svars, säger Hanna Mamchur.

I lördags tvingades Viktor Janukovitj till slut att ge upp. Ukraina har nu fått en ny regering och Oleksandr Turtjinov har tillfälligt fått jobbet som president. Men det kommer att väljas en ny president den 25:e maj.

En politiker i den nya regeringen har sagt att det är den förre presidenten Viktor Janukovitj fel att så många människor har dödats under den här oroliga tiden.
Därför är Janukovitj nu misstänkt för mord och polisen letar efter honom.

Men trots det har Janukovitj fortfarande stöd från grannlandet Ryssland. Den ryska regeringen har bestämt sig för att deras ambassadör Mikhail Zurabovinte, inte får jobba i Ukraina längre. Det gör Ryssland för att de inte tycker om dem som styr Ukraina nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista