Det gröna på kartan är Nigeria. Foto: Wikimedia Commons.

Många barn har dödats på en skola i Nigeria

En grupp terrorister som kallas Boko Haram har anfallit skolan. De har bränt ner skolan och många barn har dött i elden. En del barn kan också ha blivit skjutna eller skurna med kniv. Det är osäkert hur många som har dött.

Klicka här om du vill läsa mer.

Den här skolan låg i norra Nigeria. Skolan ägs av staten och omkring 40 barn bodde på själva skolan. Hur många av dem som har dödats är alltså osäkert, men en del säger att det kan vara minst 43 personer.

Det har länge varit religiösa bråk i landet
Nigeria ligger i västra Afrika. I den södra delen av landet bor mest kristna och i norra bor mest muslimer.

Boko Haram säger att de kämpar för den muslimska religionen. De vill också att landet ska styras med sharia-lagar. Det är de lagar som är hämtade från islam. Sharia-lagarna kan bland annat innebära att man hugger händerna av tjuvar eller kastar sten på kvinnor som har haft sex med någon annan än sin man.

Den här islamistiska gruppen är också motståndare till den vetenskap som forskare har tagit fram i USA och här i Europa. Namnet "Boko Haram" betyder just "Västerländsk kunskap är förbjuden".

Boko Haram startades år 2002
Under de första åren arbetade gruppen fredligt, men år 2009 skaffade de sig vapen och det blev våldsamma bråk. Framför allt har de dödat kristna och bränt ner kyrkor.

Trots att Boko Haram säger att de slåss för den muslimska religionen, så är det många muslimer i norra Nigeria som tycker illa om den här gruppen.

I våras bestämde Nigerias president Goodluck Jonathan att han ska försöka få bort Boko Haram med våld. Men hans soldater har inte lyckats besegra Boko Haram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista