Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Smittsam bakterie sprids via smörgåspålägg

Publicerat onsdag 26 februari 2014 kl 13.50
Foto: Vegard Grøtt för bildföretaget Scanpix.

Ovanligt många människor har smittats av matbakterien Listeria. Minst tolv personer har dött och fler än fyrtio  har smittats av matbakterien Listeria de senaste månaderna. Nu misstänker experterna att smittan kan komma från smörgåspålägg.

Klicka här om du vill veta mer.

En förklaring kan vara att smörgåspålägg ofta ligger i lufttäta vakuumförpackningar. I dessa kan listeriabakterierna föröka sig och bli väldigt många. Vakuumförpackningar har också långt bästföredatum. Det gör att bakterierna har gott om tid att föröka sig.

Listeriabakterier är inte farliga för friska människor. Men äldre personer och de som har lätt att få infektioner kan bli svårt sjuka i blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. Gravida kvinnor kan få missfall. Om barnet föds kan det ha fått svåra skador.

Nu uppmanar Livsmedelsverket personer som riskerar att bli sjuka att inte äta mat som kan innehålla listeriabakterier. Det är tex vakuumförpackad mat som rökt eller gravad lax och smörgåspålägg, kall mat, pateer och en del ostar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".