1 av 3
Det här är prinsessan Leonore. Foto: Christopher O'Neill/Kungahuset.
2 av 3
Prinsessan Madeleine gifte sig med Christopher O'Neill den 8 juni 2013. Foto: Wikimedia Commons.
3 av 3
Idag var det ett möte då kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria träffade regeringen. Kungen berättade då vad hans nya barnbarn ska heta. Foto: TT.

Madeleines nyfödda prinsessa ska heta Leonore

I torsdags, den 20 februari, födde prinsessan Madeleine en liten dotter. Idag var det ett möte på kungens slott i Stockholm. Då berättade kungen för regeringen att flickan ska kallas Leonore. Hon får också namnen Lilian Maria.

Klicka på texten om du vill läsa mer!

Leonore är ett nytt namn i den svenska kunga-släkten. Det är också ett ganska ovanligt namn i Sverige.

Två av namnen är hämtade från släkten
Namnet Lilian kommer troligen från en annan svensk prinsessa som också hette Lilian. Den äldre Lilian var gift med prins Bertil och hon dog i mars förra året.

Den nya prinsessan har också fått ett namn från sin pappas släkt. Pappa Christopher O'Neills mamma kallas Eva, men hon heter också Maria i mellannamn. Maria är ett av de vanligaste namnen i Sverige.

Barnet blir hertiginna av ön Gotland
Idag berättade kungen också vilka titlar som lilla Leonore ska få. Hon ska kallas för både prinsessa och hertiginna av Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista