Det här är ett känt hus som ligger mitt i Arlöv. Foto: Wikimedia Commons.

Arbetslösa i Arlöv fick påhittade jobb

2:24 min

Personal på myndigheten Arbetsförmedlingen har ljugit. De påstod att de hade lyckats hittas jobb till personer som egentligen fortfarande var arbetslösa. Det här fusket var på Arbetsförmedlingens kontor i Arlöv i Skåne.

Klicka på texten om du vill läsa mer!

En av dem som jobbar på arbetsförmedlingen är Anders Gustafsson. Han berättar att personalen på arbetsförmedlingen brukade gå in i datorerna ändra i texterna där. De skrev att personer som fortfarande var arbetslösa skulle ha fått jobb:
-Man kodade om från en kod till en annan så att det såg bättre ut i statistiken. Så en person som var arbetslös var nu kodad som något annat, som om vederbörande hade fått jobb.

Men det var bara en lögn för att arbetsförmedlingen i Arlöv skulle få bättre siffror. Det skulle se ut som att de lyckades hjälpa fler arbetslösa
än vad de kunde klara av att hjälpa på riktigt. De påhittade siffrorna skickades sedan från kontoret i Arlöv till Arbetsförmedlingens allra högsta chefer.

Även de arbetslösa själva har ibland blivit lurade 
-De fick information om att de nu hade fått jobb. Så det hände att folk kom till arbetsförmedlingen och var glada, berättar Anders Gustafsson.

Men informationen som stod i breven var alltså helt fel. Det var bara på pappret det stod att de hade fått jobb. I verkligheten fanns inget jobb.

Personalen ville inte ljuga
Anders Gustafsson och andra i personalen på arbetsförmedlingen i Arlöv har berättat om det här fusket för journalister på Sveriges Television. Personalen säger att de inte vill ljuga om siffrorna, men att deras chef har tvingat dem till det.

Så här skriver en av de anställda till Sveriges Television:
-Det har satts i system och hållit på i åratal. Vi har försökt att berätta det här för chefen, men då har vi fått veta att det inte är något vi ska lägga oss i.

Chefen säger att det saknas bevis
Den chef som har ansvar för både Arlöv och resten av södra Sverige är Mattias Buvari. Han säger att han har hört talas om att det skulle finnas påhittade siffror från kontoret i Arlöv i Skåne. Men när han undersökte saken kunde han inte hittat något bevis för fusk:
-Det är klart att vi tog det på allvar och kikade på om det har förekommit fusk. Går det att bevisa någonting? Att påstå någonting är ju en sak. Men vi kunde inte se den typen av mönster eller någonting, säger Mattias Buvari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista