1 av 4
Klas Östergren föddes år 1955 i Stockholm. Numera bor han i Kivik i Skåne. Foto: Wikimedia Commons.
2 av 4
Svenska Akademien har sitt kontor i det här huset i centrala Stockholm. Foto: Wikimedia Commons.
3 av 4
Ibland har Svenska Akademien högtidliga möten då de är finklädda och äter god mat. Foto: TT.
4 av 4
Svenska Akademiens ledare är Peter englund. Här berättar han för journalister vilken författare som får Nobelpriset. Foto: TT.

Klas Östergren valdes in i Svenska Akademien

1:37 min

De som är med i Svenska Akademien ger råd om hur man talar och skriver svenska. Det är också den gruppen som väljer ut vilken författare som ska få Nobelpriset i litteratur.

Klicka på texten om du vill läsa mer!

Klas Östergren är författare och har bland annat skrivit böckerna "Gentlemen" och "Gansters". Många av de andra som är med i Svenska Akademien är också författare. En del av medlemmarna är också experter som har forskat om språk.

Uppdraget är på livstid
Det finns 18 personer med i Svenska akademien. När någon av dem dör så väljer de andra vilken ny person de vill ta in i gruppen. Den som blir vald till Svenska Akademien får aldrig lämna gruppen utan räknas som medlem tills personen dör.

Svenska akademien är gammal
Det var kung Gustav den tredje som bildade Svenska Akademien. Det gjorde han år 1786. De har sitt kontor i ett vackert hus i stadsdelen Gamla stan i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista