1 av 2
Det gröna på kartan är Ukraina.
2 av 2
Den röda färgen på kartan visar delstaten Krim i Ukraina. Den del av halvön som har ljus färg är Sevastopols kommun som styrs direkt från Ukrainas huvudstad Kiev. Foto: Wikimedia Commons.

Män med vapen tog över två flygplatser i Ukraina

3:32 min

Det är osäkert vilka som tog över flygplatserna. Ukrainas regering säger att det var soldater från grannlandet Ryssland. Men den ryska regeringen säger att de inte har gjort någonting. På eftermiddagen lyckades soldater från Ukrainas regerings-armé ta tillbaka kontrollen över flygplatserna.

Klicka på texten om du vill läsa mer!

En som vet mycket om både militärer och politik är den svenska forskaren Jacob Hedenskog. Han säger att det finns en risk för att våldet i Ukraina kan bli värre:
-Situationen är mycket allvarlig. Det är en kraftig eskalering av läget som var fram till förra veckan.

Omkring 100 personer dödades förra veckan
Det har varit oroligt i Ukraina ända sedan november förra året. Det har varit stora demonstrationer  och våldsamma bråk där många människor har blivit dödade. Värst var det förra veckan.

Bråken har bland annat handlat om ifall Ukraina ska samarbeta mest med EU eller mest med grannlandet Ryssland.

Ukraina fick nyligen en ny regering
Förra helgen lyckades demonstranterna skrämma iväg Ukrainas president Viktor Janukovitsj. Landet har nu fått en ny tillfällig regering. Men den nya regeringen har ändå svårt att styra landet, säger Jacob Hedenskog:
-Den nya interimsregeringen har inte kontroll över situationen, varken i Kiev eller på Krim, säger han.

Oroligheterna har spridit sig till Krim
Tidigare var oroligheterna värst i huvudstan Kiev. Men nu är det istället värst på den stora halvön Krim som sticker ut i Svarta havet.

De flesta som bor där pratar det ryska språket och Krim var tidigare också en del av Ryssland. Många som bor på Krim tycker att deras halvö återigen borde tillhöra Ryssland.

Tidigt på morgonen idag kom män med vapen till två flygplatser på Krim.
Och de hade också med sig pansarvagnar. De tog över kontrollen över flygplatserna och hissade den ryska flaggan.

Ukrainas regering säger att det måste vara soldater från Ryssland som har tagit över åtminstone den ena flygplatsen. Den andra flygplatsen kan ha tagits över av ryssar som bor i Ukraina.

För det finns ett politiskt parti på Krim som har egna soldater. Och det partiet vill att Krim-halvön ska bli en del av Ryssland. På torsdagen tog det här partiet med våld makten över ett politiskt kontor. Det här kontoret var som ett slags riksdag för området Krim.

Ländernas regeringar  skyller på varandra
Ukrainas regering borta i huvudstaden Kiev säger idag att oroligheterna på Krim-halvön är Rysslands fel. De ber också att få hjälp av Förenta nationerna, FN.

Militärexperten Jacob Hedenskog säger att Krim är viktigt för Ryssland. För de har fått låna ett område på den här halvön där de har en stor militärbas och massor av krigsfartyg. Genom att ha krigsfartyg vid Krim så kan ryssarna snabbt ta sig till andra platser runt Svarta havet.

Jacob Hedenskog tror att det finns risk för krig mellan länderna Ukraina och Ryssland. Och han säger att ryska militärer redan har haft övningar där de har tränat på hur det skulle vara att kriga på Krim. 

Krig kan startas av misstag
Jacob Hedenskog säger att ett krig lätt kan startas av misstag. 
Till exempel kanske ett stridsflygplan råkar flyga fel och komma in över grannlandet. Planet blir kanske nedskjutet då och så vill det andra landet hämnas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista