1 av 3
Nu finns ryska soldater ute på gatorna i många städer på Krim. Foto: TT.
2 av 3
Den röda färgen på kartan visar delstaten Krim i Ukraina. Den del av halvön som har ljus färg är Sevastopols kommun som styrs direkt från Ukrainas huvudstad Kiev. Foto: Wikimedia Commons.
3 av 3
Det gröna på kartan är Ukraina.

Ryska soldater har tagit över Krim

Krim är en halvö i Svarta havet. Krim tillhör landet Ukraina, men under helgen har soldater från grannlandet Ryssland tagit makten över hela den här halvön.

Klicka om du vill läsa mer!

Trots att Krim tillhör Ukraina har Ryssland under många år fått ha en militär-bas vid staden Sevastopol på Krim. Vid den basen finns också massor av krigsfartyg. Det verkar vara soldater från Sevastopol som har tagit över resten av halvön nu.

En hög militär bytte sida
Även Ukrainas militärer har haft baser på Krim, men de baserna har nu tagits över av ryssarna. Den högsta chefen för Ukrainas militärer på Krim var Denis Valentevitj Berezovskij. Men i helgen sa han att han nu ska arbeta för de ryska militärerna istället.

Kanske tvingades Berezovskij att gå över till ryssarna. För ryska soldater tog över den miltärbas där Berezovskij hade sitt kontor.

Många kritiserar Ryssland
Både Sveriges regering och andra EU-länder har kritiserat Ryssland hårt. De säger att det är fel av den ryska regeringen att skicka sina soldater till ett område som tillhör ett annat land. Även USA:s president Barack Obama har kritiserat Ryssland.

Men den ryska regeringen säger att deras soldater bara ska skydda folket på Krim. De flesta som bor i det här området pratar det ryska språket och många där tycker att de har mer gemensamt med Ryssland än med sitt hemland Ukraina.

Ukraina fick nyligen en ny regering
Tidigare styrdes Ukraina av president Viktor Janukovitj. Han lovade i höstas att samarbeta med Ryssland. Men då blev det stora demonstrationer mot honom.

Den 21 februari lyckades demonstranterna skräma iväg Viktor Janukovytj och dagen efter fick Ukraina en ny tillfällig regering. Den nya regeringen vill helst samarbeta med EU och är mer kritisk mot Ryssland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista