En av sporterna under Paralympics är kälkhockey. Foto: TT.

Paralympics börjar i dag

2:18 min

I dag börjar Paralympics i staden Sotji i Ryssland. Paralympics är som OS fast för människor med funktionsnedsättning. Det betyder att de idrottare som tävlar i Paralympics till exempel sitter i rullstol eller är blinda.

Klicka här om du vill läsa mer.

Helene Ripa tävlar i längdskidor i Paralympics och hon vill ta medalj.

– Det är väl klart att det finns en liten press på att ta medalj, men mitt mål var att ta mig hit till Paralympics. Nu är jag här så att det är klart att jag vill åka härifrån med en medalj men det är också en bonus, säger Helene Ripa.

Helene Ripa saknar en del av sitt ena ben. Därför sitter hon på en sit-ski, alltså ett slags kälke, när hon åker skidor.

Samma stad som i OS

Några andra av sporterna som är med i Paralympics är kälkhockey och rullstolscurling och det finns också skidåkning för blinda.

Paralympics har varit vart fjärde år sen 1976. Oftast har det varit på samma plats som OS. Och så blir i år också, för det hålls alltså i Sotji i Ryssland.

Just nu är det ett allvarligt bråk mellan länderna Ryssland och Ukraina. Och ryska soldater har tagit över halvön Krim som tillhör Ukraina. Därför har det varit osäkert om Ukraina skulle ställa upp i Paralympics.

I går gjorde det ukrainska laget en liten protest. Det berättar Roger Burman på Radiosporten.

– I går kväll rysk tid så var det en flaggceremoni och då var hela truppen på plats och blev hälsade välkomna till spelen. De gjorde en liten protest efteråt och sa "Ukraina tar fred" och så stegade dom iväg, säger Roger Burman.

Ja, för att protestera mot Ryssland så lämnade alltså de ukrainska idrottarna festen igår. Men i dag berättade Ukraina att dom ska vara med i tävlingarna.

Mycket utrustning för sporterna

Sverige skickar bara 19 idrottare till Sotji. Att det inte är fler tror Helene Ripa kan bero på att man behöver mycket utrustning för många av de paralympiska sporterna.

– Vissa idrotter tror jag har svårare att locka ungdomar än andra. Till exempel simningen och kanske rullstolsbasket och rullstolsinnebandy är såna sporter som har lättare att locka unga eftersom det är förhållandevis enklare sport att hålla på med. Det krävs inte så mycket utrustning, säger Helene Ripa och fortsätter:

– Man kanske har sin rullstol. Och i simning så krävs det egentligen inga hjälpmedel alls. Men i kälkhockeyn och längdskidåkning så krävs det ju utrustning bara för att testa. För att åka skidor när man åker rullstol krävs det en sit-ski. Och det är väldigt svårt att ens få låna en sån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista