Många vill bli gode män

2:21 min

Ibland kommer barn ensamma till Sverige, utan någon familj. Då har barnen rätt att få hjälp av en vuxen som bland annat sköter deras ekonomi. Den som hjälper ensamkommande flyktingbarn på det sättet kallas god man. Det brukar vara svårt att hitta gode män till flyktingbarnen. Men i Malung-Sälens kommun i Dalarna finns det många vuxna som vill bli gode män åt ensamkommande flyktingbarn.

Klicka om du vill läsa mer!

En av dem som är gode män i Malung-Sälens kommun är Rolf Bäck. Han säger att han får lära sig mycket av ungdomarna:
- Jag får träffa olika människor, som har haft olika livssituationer. Det är intressant att höra.

Gode män hjälper till med ekonomin
Den som har svårt att sköta sin egen ekonomi kan få hjälp av en god man. Det kan vara personer som är förståndshandikappade och som därför har svårt att förstå sig på hur det här med pengar fungerar.

Men även barn och ungdomar från utlandet kan alltså få hjälp av en god man
om de kommer till Sverige utan sina föräldrar. Den gode mannen ska också hjälpa barnen att ha kontakt med myndigheter, skriva på viktiga papper och söka pengar i bidrag.

Den som är över 18 år får klara sig själv
När de här flyktingarna sedan fyller 18 år räknas de som vuxna enligt lagen
och då ska de klara sig utan en god man. Men Rolf Bäck säger att han ändå fortsätter att hjälpa ungdomarna:
- Jag har två ungdomar som har blivit 18 år och alltså vuxna och myndiga. Men jag har ju kontakt med dem och har hjälpt dem i alla fall.
- Vad är svårast i uppdraget som god man? frågade vår reporter Veronika Karlsson.
- Jag ser inga svårigheter alls, svarade Rolf Bäck.
- Vad är roligast då?
- Att de är glada. De kommer och hälsar på mig allihop.....Nu fick jag tårar i ögonen.
- De uppskattar ditt jobb?
- Ja, det gör de.

För att bli god man måste du bli godkänd av en domstol. De som ska bli gode män får också gå en kurs och lära sig om det. Sedan kontrollerar kommunen hur de gode männen sköter sig.

Det finns för få gode män
Många kommuner har svårt att hitta gode män till alla ensamkommande flyktingbarn. Men i Malung-Sälens kommun i Dalarna har det alltså gått bra och många där har sagt att de vill bli gode män. 

En förklaring kan vara att Malung-Sälen är en kommun som har fått färre invånare och många är äldre. Därför tycker en del som bor där att det är bra om personer från utlandet flyttar dit. Det säger Åsa Hedlöf som arbetar på kommunen:
- Man har sett att det här är någonting bra för kommunen. Vi får hit ungdomar som vill göra någonting och som förhopningsvis vill stanna och etablera sig här i Malung-Sälens kommun.