Här sitter sjukdomen endometrios. Foto: Wikimedia Commons

Många vet väldigt lite om sjukdomen endometrios

2:06 min

Det finns en sjukdom som bara kvinnor kan få. Den heter endometrios. Den är ganska vanlig, men ändå är det få som vet något om den.

Klicka här för att läsa mer!

Camilla Ekfeldt fick endometrios och hade väldigt ont.

– Jag hade problem med smärtor i magen. Jag var väldigt ofta kissnödig. Det var kraftiga smärtor. Det tog tid att lokalisera var det satt.

Camilla Ekfeldt hade väldigt ont i kroppen. Men det var svårt att veta var det gjorde ont.

Kroppsdelar växer ihop

Endometrios är när två kroppsdelar växer ihop. Det är tarmarna och äggstockarna. Men många läkare kan väldigt lite om den här sjukdomen. Läkarna sa till Camilla att hon bara var förstoppad och inte kunde bajsa. Eller att hon var gravid och skulle få barn. Så hon fick besöka många olika läkare.

– De var väldigt misstroende när jag berättade om mina smärtor och beskrev hur jag hade det.

– Oftast var man förstoppad fast man sa att avföringen var normal. Jag blev hemskickad från akuten för att de bara tyckte att jag var förstoppad. Flera gånger sa de att jag var gravid, fast jag sa att jag inte var det.

Läkarna trodde alltså inte på Camilla. Men det var endometrios hon hade.

Går inte att få bort

Det här är en sjukdom som inte går att få bort helt. Men man kan få medicin mot den, så att det inte gör så ont. Om sjukdomen är allvarlig, som för Camilla, måste man bli opererad av läkare. En läkare som har forskat mycket om den här sjukdomen är Matts Olovsson. Han säger att det är för få som vet nåt om endometrios.

– Sjuksköterskor, barnmorskor och läkare bör få lära sig mer om den här sjukdomen. På läkarutbildningen borde det vara ganska mycket om den här väldigt vanliga sjukdomen. Det är den ena sidan av myntet.

– Den andra sidan är som Camilla säger. Hon hade aldrig hört talas om det här. Det är vanligare än diabets och reumatism, sjukdomar som alla vet vad det är för något. Men den här sjukdomen känner man inte till. Så det är en okunskap hos folket också. Därför är det viktigt att det skrivs om det och att det syns i TV.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista