Metoden "Bostad först" ska ge hemlösa bättre hjälp

2:11 min

De hemlösa i Sverige behöver få bättre hjälp. Det tycker politikern Michael Anefur från partiet Kristdemokraterna. En del hemlösa har problem med missbruk av droger. Och ofta kräver myndigheterna att de först måste sluta med drogerna, innan de kan få hjälp. Men istället borde det vara tvärtom, säger Michael Anefur.

Klicka här för att läsa mer!

Så här säger Michael Anefur att "Bostad först" fungerar:

– "Bostad först" vänder på alltihop och börjar med att du får en bostad och vi ser då resultatmässigt att åtta av tio personer bor kvar i den här lägenheten tre år senare. Man missbrukar mindre, man börjar umgås med familj och vänner på ett helt nytt sätt. Man får helt enkelt en ny tillvaro.

Michael Anefur från Kristdemokraterna tycker alltså att hemlösa personer som missbrukar knark eller alkohol ska få någonstans att bo först, istället för att tvingas sluta med missbruket för att få hjälp med någonstans att bo.

Har testats i USA

Den nya metoden kallas för "Bostad först" och har testats i länder som Tyskland, Holland och USA. Även här i Sverige har flera kommuner börjat använda metoden.

En av dem som har fått hjälp med "Bostad först" är 57-åriga Thorsten Nordborg i Malmö. Han var hemlös missbrukare i 20 år. Men nu när han har fått en egen lägenhet är det lättare att hålla sig borta från drogerna säger han.

– För har man inte den här tryggheten i sin bostad då, då är det lätt att man bara, man ligger på botten bara. Du slipper folket på stan och missbruket.

Myndigheter jobbar fel

Efter att Thorsten fick ett eget hem slutade han med drogerna.

Det finns 34 000 hemlösa i Sverige. Svenska myndigheter har länge arbetat på ett sätt som innebär att de hemlösa som missbrukar får hjälp först efter att de har slutat med drogerna. Men det fungerar dåligt, det säger kristdemokraten Michael Anefur.

– Det är väldigt många som inte klarar det, utan man misslyckas gång efter gång.

Michael Anefur föreslår nu att alla kommuner ska arbeta med "Bostad först",
för att kunna hjälpa de hemlösa bättre.

– Det här är människor som vandrar in och ut ur systemet hela tiden. Med Bostad först lugnar livet ner sig. Dessutom är det en oerhört billig modell.