1 av 2
2 av 2
Det har varit 1 400 jordskalv under Island sedan i lördags. De röda cirklarna är nya skalv och blå är äldre. Bild: Veðurstofa Íslands (Island meteorologiska institut)

Människor lämnar sina hem på grund av en vulkan på Island

2:35 min

På ön Island i norra Europa finns det flera vulkaner. De senaste dagarna har det varit flera jordskalv precis vid en vulkan. Det är marken vid vulkanen Bárdarbunga som skakar. Experter tror att det kan betyda att vulkanen nu kan vara på väg att få ett utbrott. Därför måste människor som bor i närheten av vulkanen nu lämna sina hem.

Jón Kristjánsson är journalist och jobbar på Islands radio, RUV. Han säger att det är för säkerhets skull som de som bor i området vid vulkanen nu måste lämna sina hem:

- Det är en enorm vulkanisk aktivitet under jorden nu och man vet inte om det blir ett utbrott eller inte, men man måste vara beredd på att det kan bli ett utbrott, och flytta de som bor i det område som kan vara i fara, säger Jón Kristjánsson.

Omkring 200 människor som bor norr om vulkanen Bárdarbunga på Island har nu fått lämna sina hem. Det är både människor och djur, som kor, får och hästar, som nu tvingas ge sig iväg för att skydda sig från vulkanen.

Massor av vatten
Men den här gången är det inte den heta lavan från vulkanen som de är rädda för, utan mängder av vatten som kan forsa ned över området.

För vulkanen Bárdarbunga ligger nämligen under isen på Europas största glaciär, Vatnajökul på Island. Vatnajökull är ett väldigt stort område med tjock is.

Om vulkanen under glaciären får ett utbrott så kommer het lava att välla fram under isen. Då riskerar en del av isen att smälta. Smältvattnet kan sedan bli till stora floder av vatten som kan forsa fram och förstöra hus och annat.

Kan påverka många
Det är inte bara Island som riskerar att drabbas om det blir ett vulkanutbrott. Även andra länder kan drabbas, ifall aska från vulkanen blåser iväg över Europa.

För några år sedan var det ett annat utbrott på Island, från vulkanen Eyafjallajökull. Den gången blåste mängder av aska från vulkanen in över Europa och hindrade flygtrafiken. Vulkan-aska kan skada flygplanens motorer, och därför blev det omöjligt att flyga i stora delar av Europa under det utbrottet.

Något liknande kan nu alltså hända igen, men det beror på hur vindarna blåser, säger Jón Kristjánsson:

-  Det förra utbrottet var det så att molnen med aska blåste in över Europa, men som det är idag så kan molnen blåsa i den andra riktningen. Men man kan inte säga säkert om flyget blir drabbat eller inte, säger Jón Kristjánsson på Island.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista