Det ska bli lättare att slänga sitt elektronikskräp

2:35 min

Vi slänger allt mer skräp i Sverige. Det skräp som ökar allra mest är elektroniska saker. Det kan vara fjärrkontroller och gamla mobiltelefoner till exempel. Men väldigt mycket el-skräp hamnar på fel plats istället för att återvinnas. Det är dåligt, eftersom el-saker ofta innehåller farliga ämnen som kan skada människor, djur och miljö. Därför har politikerna i regeringen nu bestämt att butiker som säljer sådana här el-saker också ska ta hand om skräpet.

Klicka på texten för att läsa mer

Lena Ek är miljöminister i regeringen och politiker för Centerpartiet. Hon säger att det ska bli lättare att kasta el-skräp:

- Vi ska se till att göra det enklare för konsumenterna att lämna tillbaka sitt elektronikskrot, säger Lena Ek.

Vi byter ut och kastar bort allt mer elektriska saker. Även om vi har blivit bättre på att sortera och återvinna våra sopor hamnar ändå 12 000 ton el-sopor fel varje år. Därför skulle det bli enklare om det är de butiker som säljer el-saker som också får ta hand om skräpet, tror regeringen.

Butikerna tar bara hand om stora el-saker
Redan idag kan den som köper stora el-saker, som till exempel ett nytt kylskåp, få lämna det gamla till affären. Sedan ser personalen i affären till att det återvinns på rätt sätt. Fast med mindre el-sopor, som gamla kameror, mobiltelefoner och andra småsaker har det inte varit så.  Det vill regeringen nu ändra på:

- Vad det gäller det mindre elektronik-skrotet så ska man också kunna lämna det till de större affärerna som ska vara tvungen att ta emot smågrejerna, säger Lena Ek.

Innehåller giftiga ämnen
Gamla miniräknare, fjärrkontroller och annat el-skräp som är mindre än 25 centimeter ska man då kunna lämna till sin elbutik, så att det återvinns på rätt sätt, menar regeringen. Risken är annars att el-skräpet hamnar fel, och inte återvinns. Farliga ämnen som finns i de här sakerna kan då komma ut i naturen och skada oss, säger Lena Ek:

- I det här så finns det giftiga kemikalier, cancerframkallande ämnen, hormonstörande ämnen och det ska inte ligga och trilla runt. För då har vi de här ämnena ute i kretsloppen. Det är därför vi skärper reglerna nu vad gäller det mindre elektronikskrotet och uppmanar alla att tömma byrålådorna och lämna in de här grejerna, säger Lena Ek från Centerpartiet som är miljöminister i regeringen.

Från och med nästa år ska man kunna lämna mindre el-skrot till butiker som säljer el-saker, det bestämde regeringen på torsdagen.