SVENSKA VALET 2014

Sverigedemokraterna vill inte att familjer återförenas i Sverige

1:45 min

När människor flyr från krig eller andra allvarliga hot händer det ibland att familjer splittras. Någon i familjen kanske kommer till Sverige, medan barn eller någon förälder blir kvar utomlands. Om en flykting skulle få tillåtelse att stanna kvar i Sverige får han eller hon då också rätt att ta hit resten av familjen. Så står det i lagen. Men den här möjligheten vill partiet Sverigedemokraterna stoppa.

Klicka om du vill läsa mer!

När en familj splittras kan det till exempel gå till så här. Tänk dig att en familj bor i landet Syrien i Mellanöstern där det är krig. Soldater kommer och dödar familjens pappa och ett av barnen skadas allvarligt.

Då kanske den äldsta sonen i familjen, Ahmed 15 år, flyr hit till Sverige. Medan mamman försöker gömma sig på en säkrare plats i Syrien och ta hand om det skadade barnet.

När svenska myndigheter ger Ahmed tillåtelse att stanna i Sverige får han också rätt att ta hit sin mamma och sin lillasyster. Så kan det gå till idag.

Jimmie Åkesson vill stoppa återföreningar
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill alltså ändra lagen.
Sverigedemokraterna tycker att 15-årige Ahmed antingen får stanna kvar ensam i Sverige eller så får Ahmed lämna Sverige för att försöka återförenas med sin familj i något annat land.

Så borde lagen vara, sa Jimmie Åkesson i morse:
– Det är inte nödvändigtvis så att återföreningen måste ske i Sverige. Vi kan ju hjälpa till med det på andra sätt.

Hur då? Var ska man återförenas?
– Då får vi hjälpa till så att man kan återförenas någon annanstans. 

Det är bättre om flyktingfamiljerna återförenas i något annat land än Sverige,
menar alltså Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna vill stoppa nästan all invandring till Sverige. De enda som borde få komma hit är några få flyktingar som väljs ut av Förenta Nationerna, FN. Det är så kallade kvotflyktingar.