PARTISKOLAN

Klartext berättar om Kristdemokraterna

8:24 min

Kristdemokraterna är ett parti som säger att de har hämtat tankar och idéer från den kristna religionen. Partiet tycker att familjen är viktig och de vill att föräldrar ska kunna vara hemma mer tid med sina barn.

Klicka om du vill läsa mer!

I början av 1960-talet tyckte den socialdemokratiska regeringen att eleverna på gymnasiet inte behövde lära sig så mycket om den kristna religionen. Därför bestämde regeringen att det skulle bli färre timmar i kristendoms-undervisning.

Det här upprörde många troende kristna. De bildade därför ett kristdemokratiskt parti år 1964.

Hur skulle de politiska motståndarna beskriva Kristdemokraterna. Så här säger gnällige Gunnar:

– Med Kristdemokraternas politik skulle människor leva mer som förr i tiden. Då blir det mest mammorna som stannar hemma med barnen. Kristdemokraterna gillar inte heller att homosexuella par får gifta sig och skaffa barn.

Men de som stöder Kristdemokraterna, vad tycker de? Så här säger glada Greta:

– Äntligen ett parti som tänker på barnen! Om Kristdemokraterna får bestämma så kan föräldrarna vara hemma mer tid med sina barn. Om det blir pappan eller mamman som stannar hemma
ska familjerna själva få bestämma.

Kristdemokraterna har Göran Hägglund som partiledare. Vem är han?

Deras partiledare är Göran Hägglund. Han tycker om att jogga
och packar ofta med sig sina löparskor när han är ute på resa. Förutom politiker så har Göran Hägglund också arbetat på ett försäkringsbolag.

Göran Hägglund nej till att bli intervjuad av Klartext. För han sa att han inte hade tid. Istället har vi pratat med Kristdemokraternas parti-sekreterare Acko Ankarberg Johansson,

Om du vill veta mer får du lyssna på ljudet till den här artikeln.