PARTISKOLAN

Klartext berättar om Folkpartiet

7:58 min

Folkpartiets ledare Jan Björklund säger att ordet "frihet" är viktigt för honom och hans parti. De tycker att det är viktigt att människor får välja fritt. Folkpartisterna brukar vara särskilt intresserade av skola och utbildning.

Klicka om du vill läsa mer!

I början på 1900-talet fanns det två olika partier som liknade Folkpartiet.

De kallade sig liberaler och var överens om att frihet är viktigt. Men de splittrades i två partier för att de var oense i alkoholfrågan. Det ena partiet ville helt förbjuda alkohol, men det ville inte det andra. Senare lyckades de två liberala partierna ena sig igen och bildade ett gemensamt parti, Folkpartiet, år 1934. 

Partiet kallas ofta bara Folkpartiet, men det heter egentligen Folkpartiet liberalerna.

Hur skulle de politiska motståndarna beskriva Folkpartiet. Så här säger gnällige Gunnar:

– De tjatar alldeles för mycket om att det ska vara hårda krav, ordning och reda.

Men de som stöder Folkpartiet, vad tycker de? Så här säger glada Greta:

– Folkpartiet är ett parti som vill ge människor frihet att välja, men som samtidigt också ställer krav. Folkpartiet kräver att elever sköter sig i skolan
och att invandrare lär sig svenska för att bli svenska medborgare.

Vad har Folkpartiet för symbol?

Folkpartiets symbol är en blåklint. Den här blomman var från början en symbol för att de krävde att alla vuxna i Sverige skulle få rätt att rösta i politiska val. För tidigt i partiets historia kämpade de för just rösträtt.

Folkpartiets ledare är Jan Björklund. Vem är han?

Jan Björklund har jobbat som militär innan han blev politiker.

Hans mamma kom som flykting från vårt grannland Norge. För på den tiden hade nazisterna från Tyskland tagit makten i Norge.

Jan Björklund växte upp i den lilla orten Skene i Västergötland. Många som bodde där jobbade på en fabrik, där personalen bland annat gjorde handdukar och lakan.

Om du vill veta mer om Folkpartiet kan du lyssna på ljudet till den här artikeln.