SVENSKA VALET 2014

Partierna tycker olika om betygen i skolan

4:07 min

Betygen i skolan är något som både Alliansen och deras motståndare pratar mycket om. Folkpartiets ledare Jan Björklund är ministern som har hand om skolan. Om hans parti och Alliansen vinner valet vill han ändra flera saker med betygen i skolan. Till exempel vill han att eleverna ska få betyg tidigare.

Klicka här för att läsa mer!

Så här säger Jan Björklund om tidigare betyg för eleverna:

– Sanningen är att Sverige börjar med betyg senare än alla andra länder.

Och Jan Björklund vill att eleverna ska få betyg när de går på mellanstadiet, i fjärde klass. Han säger att det är bra med betyg tidigt i skolan.

– Betyg är viktiga, därför att betyg ger information till föräldrarna om hur eleven ligger till. Jag vet att när man har betyg på mellanstadiet så är det också många elever som anstränger sig lite mer i studierna, det funkar så och det tycker jag såklart är bra att elever gör.

– Och sedan så blir hela skolans arbete mer inriktat på att höja sina resultat. Om man inte mäter resultaten, då vet man inte heller om man höjer resultaten eller inte. Och resultaten i skolan, det är ju vad eleverna lär sig och det är ju det vi mäter med betyg.

Vill ha ordningsbetyg

Men det är inte bara betygen som finns idag som Jan Björklund vill ändra på. Det behövs också ett nytt slags betyg. Ett betyg som kallas för ordningsbetyg. För det finns många problem i skolan just nu, säger han.

– Det är stök och bråk och mycket skolk och sena ankomster och det är elever som ibland visar bristande respekt mot sina kamrater och sina lärare. Så jag tycker att det är en viktig fråga. Skolan ska vara en väldigt trygg arbetsplats. Det är faktiskt de elever som har svårt för skolan, det är dem som lider mest när det är dålig ordning och stökigt.

– Och det är flera saker vi behöver göra. Vi behöver ha flera special-lärare för de elever som har det riktigt svårt, vi behöver ha mindre klasser, men lärarna behöver kunna ingripa mer och till exempel så tycker jag att vi skulle ge lärarna rätt att utfärda ordningsomdömen i betygen. Alltså en slags skriftlig kommentar i betygen om hur eleven uppför sig och så.

– Hur skulle de betygen hjälpa?

– Ja, med ordnings-omdömen är väl tanken att man skriver några skriftliga kommentarer i betyget, så det är inte ett vanligt betyg med en viss bokstav och så. Det är ju så att när man skriver in saker i betyget, då blir det viktigare för eleverna och jag tror att många 13-åringar skulle tycka att det var lite trist att komma hem till mamma och pappa med ett betyg där det står att man har uppfört sig illa mot lärarna. Det behövs som sagt många olika åtgärder för att åstadkomma ordning i skolan, men detta är en.

Men Folkpartiets motståndare i Vänsterpartiet tycker tvärtom om betygen. Och vänsterpartisten Rossana Dinamarca tycker att det är ett dåligt förslag att ha betyg tidigare:

– Lärarna vet mycket väl vilka elever som behöver vilket typ av stöd eller stimulans. Och att bara skicka hem ett betyg till föräldrarna ger inte heller särskilt mycket information. Information kan ges på ett bättre sätt.

– Vad tycker ni i Vänsterpartiet om ordningsbetygen?

– Där håller vi med hela lärarkåren som också säger nej till ordningsbetyg. Det är återigen ett förslag som gör att det blir bättre resultat i skolan. Vill man ha studie-ro så behövs det mindre klasser och fler lärare.

– Varför behövs inte ordningsbetygen?

– Därför att det finns ingenting som belägger att det blir bättre. Jag tycker inte heller att vi ska ha en skola som bygger på rädsla av hur man kan bli behandlad av ett betyg.

Om du vill höra mer om Jan Björklund och hans parti kan du lyssna på del 2 av vår Partiskola. Det sänds nu på söndag klockan 12:00 i P4.