Nu finns det en bok om sex på lätt svenska

3:52 min

Idag släpps "Lätta sexboken". Det är en bok om sex på lätt svenska. Sex kan vara skönt, men det finns också några problem med sex, säger författaren Inti Chavez Perez.

Klicka här för att läsa mer!

Så här svarar författaren Inti Chavez Perez på frågan: vad är sex?

– Sex är när man gör så att en kropp njuter. Det kan vara genom att kyssa eller röra eller smaka på en kropp. Då är det sex. Man kan göra sex ensam eller så kan man göra sex med någon annan.

"Lätta sexboken" är en bok för unga. Men vuxna kan också läsa den och lära sig mycket om sex.

Boken visar att sex både kan vara härligt och spännande, och det finns tips om hur man kan göra det skönt för sig själv och andra. Så här står det till exempel om att smeka:

Smekningar är viktiga i sex. Smekningar kan göra dig lugn och trygg. Ömma smekningar kan få hela kroppen att bli känslig.

Men det finns också problem med sex. Därför är det bra att veta mer om sex, tycker Inti Chavez Perez. För då lär du dig mer om vad du vill.

– Att ha kunskap kan aldrig vara fel. Kunskap ger dig makt att själv fatta beslut. Vill jag ha det här, vill jag inte ha det här. Vill jag ha sex, vill jag inte ha sex. Ju mer du vet om sex, desto lättare är det att själv fatta ditt beslut.

– Men är det säkert att om man har läst boken att man faktiskt gör så sedan när man är ute i verkligheten?

– Det är iallafall bättre än om man inte har med sig någon kunskap alls. Då är det mycket lättare att man till exempel dras med i någon typ av grupptryck. Den här boken sätter ord på många typer av sexuellt våld. Och det är en jättevanlig del i vardagen i skolor. Det kan vara folk som drar i ens kläder, det kan vara ful ord som ristas i skåpsdörren, man kanske blir kallad för något eller tafsad och så vidare.

– Det är ett problem att många inte har ord för de här olika typerna av sexuella kränkningar och inte heller vet hur lagen säger om de här sakerna. När man inte vet, när man inte har orden, då kan det här fortsätta. Då är det mycket svårare att sätta stopp för det.

Handlar om mänskliga rättigheter

Så därför tycker Inti Chavez Perez att sex handlar om mänskliga rättigheter.

– Det handlar ju om sex och det handlar om kroppen, men det handlar väldigt mycket om hur vi behandlar varandra. Hur är vi mot varandra? Är vi schyssta mot varandra? Och också väldigt mycket om att hitta sig själv.

Den här boken är alltså lätt att läsa, och Inti Chavez Perez hoppas att det finns information som passar många olika ungdomar.

– Olika ungdomar har olika behov. De behöver veta olika typer av saker. I den här boken finns det en tjej som inte kan nå sitt kön, hon har inte tillräckligt långa armar och hon har heller inte särskilt mycket styrka i armarna. Så hon undrar hur hon ska onanera? Och det kanske är vad hon behöver veta, och det ska hon få lära sig. Och en annan tonåring kanske behöver få veta vad religion säger om sex, och vad säger lagen kring religion och sex. Då måste den ungdomen få veta det.