Det kan bli billigare att låna pengar

0:58 min

Många som köper hus eller lägenhet måste låna pengar från en bank. Nu ska det kanske bli lättare att jämföra lånen mellan olika banker. Då finns chansen att få billigare lån.

Klicka om du vill läsa mer!

De som lånar pengar måste betala tillbaka mer pengar än vad de har lånat. Hur mycket extra de ska betala bestäms av räntan.

Som det är idag kan det vara svårt att veta i förväg hur hög räntan blir. Det är också svårt att jämföra räntan mellan olika banker.

Nya regler för bankerna
Nu föreslår myndigheten Finansinspektionen att det ska bli nya regler för bankerna. De vill tvinga bankerna att visa hur hög ränta deras kunder brukar ha i genomsnitt.

En av dem som jobbar på Finansinspektionen är Malin Omberg. Hon tror att de som köper bostad ofta kommer att få billigare lån i framtiden:
– Jag är övertygad om att det här kommer att ge konsumenterna ett bättre förhandlingsläge när de ska ta bostadslån och då blir det förhoppningsvis lägre kostnader också, säger Malin Omberg.

Politikerna bestämmer
Nu ska olika organisationer och bankernas chefer få en chans att säga vad de tycker om förslaget till nya regler. Sedan bestämmer politikerna i riksdagen hur det blir. Men experterna på Finansinspektionen tror redan nu att riksdagen kommer att godkänna deras förslag.