Politiker fick testa att vara blinda

2:25 min

Idag, den 15 oktober, är det den "Vita käppens dag". Många synskadade eller blinda använder en vit käpp för att känna omkring sig när de är ute och går. Den vita käppens dag finns till för att uppmärksamma vad som behöver göras bättre för synskadade och blinda runt om i världen. I Leksand i Dalarna fick politiker testa hur det är att vara blinda för att förstå vilka hinder som finns.

Klicka på texten för att läsa mer

Det är de Synskadades Riksförbund, SRF, som har låtit politiker i Leksand få testa hur det är att vara blinda. Med förbundna ögon har de fått prova på att ta sig fram i trafiken med vit käpp för att själva kunna förstå vilka hinder det finns.

Förbundna ögon
Även Sveriges Radios reporter Salam Abu-Iseifan fick prova på hur det kan vara att vara synskadad och känna sig fram med den vita käppen. Salam Abu-Iseifan fick hjälp av Susanne Borg från Synskadades Riksförbund:

- Jag kommer att gå på din yttersida nu, håll käppen i höger hand. Känn bara hur jag gör och pendla fram och tillbaka med käppen, förklarar Susanne Borg för vår reporter Salam.

Salam kunde inte se någonting med sina ögon förbundna och kramade hårt om den vita käppen i handen. Susanne Borg är svårt synskadad sen födseln, ändå var det hon som kunde ta sig fram bäst och fick leda Salam:

- Vi ska gå till höger nu och här blir det lite svårt för det är lite upp och ner på trottoaren. Dra ut käppen lite mer, gå rakryggad nu, säger Susanne till Salam.

Men Salam känner sig inte alls säker på var hon går och stöter plötsligt i något.

- Ojoj, där var det någonting, säger Salam lite skrämt.
- Det är en kant, för här har du en återvändsgata, så här kommer inte bilarna att köra på dig, berättar Susanne. Sådant här får synskadade träna sig i att känna igen, säger Susanne.

Får känna och lyssna
Istället för att kunna använda ögonen måste Salam försöka lyssna och känna. Och plötsligt kunde hon med hjälp av hörsel, känsel och lukt avgöra ungefär var hon var någonstans. För det förändrades beroende på var de gick:

- Nu, om du hör när jag pratar så låter min röst lite mera dov, det betyder att vi har en husvägg till höger, du kan känna husväggen med käppen, förklarar Susanne.

Många hinder
Efter halva vägen tog Salam av sig ögonbindeln för att se hur hon hade gått. Då såg hon alla de saker som många som kan se ofta inte ens märker, men som är stora hinder för många synskadade. Det kan till exempel vara cyklar som är parkerade längs med husväggar, eller butiksskyltar som butikerna sätter ut när de har öppet. Det kan också handla om konstiga trottoarkanter eller övergångsställen som är svåra att ta sig över.

En av de politiker som fick prova på att gå med ögonen förbundna var socialdemokraten Lars-Erik Jansson. Han tycker att det här var ett bra sätt för att politikerna ska förstå vilka hinder som finns för de synskadade:

- Så att vi kan lösa problemen i kommunen för de synskadade på ett bättre sätt än vad vi har idag, säger Lars-Erik Jansson.

Men det går inte så bra för Lars-Erik Jansson att gå med förbundna ögon. Han går nästan in i ett träd:
-  Det var nära. Det är inte lätt det här, säger Lars-Erik Jansson.

Politiker kan förändra
- Vad tänker du som politiker att ni kan göra åt de hinder som finns för de synskadade? undrar vår reporter SalamAbu-Iseifan.

- Ja, jag tänker ju att man måste ju försöka att få till så att de åtminstone kan röra sig i samhället, så att man måste försöka minska de hinder som finns. Det är ju helt klart att det måste vara så, säger politikern Lars-Erik Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista