1 av 2
Människor som utvisas får en spruta med lugnande medel. Foto: TT
2 av 2
Kriminalvårdens pärmar. Foto: Sveriges Radio/Kaliber

Kriminalvården tvingar utvisade personer att ta en spruta

"Det här ser inte bra ut", säger Johan Millberg på Kriminalvården
1:56 min

Människor som tvingas lämna Sverige får ibland en spruta med ett lugnande medel när de ska skickas hem, trots att de inte vill ha den. Och det här är olagligt.

Klicka här för att läsa mer!

Det är olagligt att göra så här, säger Anders Alexandersson som är lagexpert på myndigheten Inspektionen för vård och omsorg:
– Det går inte alls. Det är helt klart olagligt.

Vissa människor flyr från sitt hemland för att det är krig eller väldigt fattigt där. Därför söker de skydd i Sverige, men några av dem får inte stanna här. Då måste de utvisas och återvända till sitt hemland.

Kaliber har granskat
Radioprogrammet Kaliber har gjort en granskning av myndigheten Kriminalvården. Det är Kriminalvården som utför nästan alla utvisningar av människor ur Sverige. Kaliber har tittat i rapporter från Kriminalvården. I dem står det att det har hänt flera gånger att vårdpersonal som varit med under utvisningarna har gett en spruta med ett lugnande medel till personer som ska utvisas.

Ibland har människorna fått sprutan precis innan deras plan har lyft för att åka till deras hemland. Personalen som gav sprutorna gjorde så för att de tyckte att den utvisade har varit arg och hotat dem. Men det är alltså olagligt att göra så här, säger Anders Alexandersson som är lagexpert på Inspektionen för vård och omsorg:
– Man får inte smyga in någon behandling utan Hälso- och Sjukvårdslagen kräver att man fullföljer all behandling med respekt för den enskildes integritet och vilja.

Ska polisanmäla
Anders Alexandersson säger alltså att det står i lagen att personalen måste respektera personers vilja. Det har inte personalen gjort i de här fallen. Och efter Kalibers granskning ska Kriminalvården nu polisanmäla det här, säger Johan Mellbring som jobbar där:
– Det här ser inte bra ut. Vi har undersökt det närmare och nu tycker vi att det är dags att göra en polisanmälan.
– Vad tänker du om att det krävs någon utomstående för att ni ska uppmärksamma sådana här brister?
– Det är klart att vi borde ha haft koll på detta tidigare.

Mer om det här hör du i Kaliber. Det sänds nu på söndag klockan tolv i kanalen P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".