1 av 4
Dilma Rousseff var glad efter segern. Foto: Felipe Dana/AP
2 av 4
Aecio Neves förlorade valet. Foto: AP/TT.
3 av 4
Det här är Brasiliens president Dilma Rousseff. Foto: TT/AP.
4 av 4
Det här är Dilma Rouseff. Foto: Roberto Stuckert Filho för Agência Brasil.

Dilma Rousseff fortsätter som Brasiliens president

Det har varit val i landet Brasilien i Sydamerika. Då fick Dilma Rouseff flest röster och får därför fortsätta som landets president i 4 år till.

Klicka här för att läsa mer!

Dilma Rousseff tillhör Arbetarpartiet och de säger att de vill ha mindre skillnader mellan fattiga och rika. Bland annat har hon gjort så att familjer kan få pengar i bidrag om deras barn går i skolan. Det har gett de fattigaste mer pengar.

Många är besvikna
Dilma Rousseff har varit president sedan år 2011. Men hon är mindre populär nu än tidigare.

Ekonomin i Brasilien går sämre och en del tycker att det är presidentens fel. Dessutom har det blivit känt att politiker från Dilma Rousseffs parti kanske har gjort olagliga affärer med olje-bolaget Petrobras. Därför har stödet för Dilma Rousseff minskat.

Valet blev jämnt
För att bli president i Brasilien måste en politiker få mer än hälften av rösterna. Men ingen fick mer än hälften av rösterna i den första omgången.

Därför blev det en ny valomgång mellan de två politiker som fick flest röster i den första gången. Det blev Dilma Rousseff och Aécio Neves. Valet blev jämnt. Dilma Rousseff fick 52 procent av rösterna och Aécio Neves fick 48 procent.

Trots att Dilma Rousseff har vunnit valet är det nu tydligt att många i Brasilien är kritiska mot henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".