Kronofogden kritiseras för sina fester

2:19 min

Personal på myndigheten Kronofogden ska kontrollera vissa lagexperter. Samtidigt brukar personalen från Kronofogden varje år ha en fest där de träffar lagexperterna och dricker alkohol. Det avslöjar tidningen Dagens Nyheter idag.

Klicka här för att läsa mer!

Och de här festerna kan vara ett problem. Det säger Helena Sundén, som jobbar på institutet mot mutor:
– Det här är ju personer som man ska utöva tillsyn över och då får man fundera på om det är lämpligt att dricka alkohol ihop och ha trevligt ihop. Det finns ju en risk att allmänheten skulle kunna uppfatta det som att man skulle kunna påverkas i sin objektivitet och bara det är illa nog.
Helena Sundén säger alltså att Kronofogden och lagexperternas fester kan vara som en slags muta.

Kronofogden bestämmer över konkursförvaltaren
När en person eller ett företag har slut på pengar går de i konkurs. Då får en konkursförvaltare ta över deras ekonomi. Konkursförvaltaren brukar vara en lagexpert eller affärsman. När någon har gått i konkurs kan kan konkursförvaltaren till exempel sälja deras hus, bilar och andra saker.

Men det är Kronofogden som bestämmer över konkursförvaltaren. Och de kan ge mindre pengar till dem eller ta bort dem. Under en helg varje år i 14 år har Kronofogden ordnat en konferens och fest med konkursförvaltarna. Det har till exempel varit fester på färjorna mellan Finland och Sverige, med middagar och gratis alkohol för personalen.

Ska sluta med festerna
Och det kan vara ett problem att Kronofogden och konkursförvaltarna har sådana här fester. För då kan de bli för bra vänner, vilket gör det svårare för Kronofogden att vara kritiska mot hur konkursförvaltarna jobbar. Dessutom kan folk känna mindre förtroende för myndigheterna.

Nu har Kronofogden bestämt att de ska sluta med de här festerna och alkohol. Men de ska fortfarande träffa konkursförvaltarna.