1 av 3
Det här är Petro Porosjenko. Foto: TT
2 av 3
Den här soldaten tillhör den armé som Ukrainas regering har. Foto: TT.
3 av 3
Det här är Ukrainas president Petro Porosjenko. Hans parti heter Petro Porosjenko-blocket. Foto: Wikimedia Commons.

Fredliga politiker vann valet i Ukraina

I våras blev det krig mellan upprorsmän och Ukrainas regering. De partier som vill försöka att få en fredlig lösning på kriget är de som fick flest röster i valet. Därför får statsministern Petro Porosjenko behålla makten.

Klicka om du vill läsa mer!

Tidigare i år kom soldater från grannlandet Ryssland och tog makten över den stora halvön Krim från Ukraina. 

Dessutom är det troligen så att Ryssland stöder de upprorsmän som slåss mot Ukrainas regering. Upprorsmännen vill att östra Ukraina ska bli mer självständigt eller att det ska bli en del av Ryssland.

Många kunde inte rösta
Oroligheterna har gjort att det var svårt att ordna val i östra Ukraina. Många som bor där kunde inte eller ville inte rösta i valet.

Det märks att människorna i Ukraina tycker väldigt olika. I den östra delen gillar många Ryssland röstar på ryskvänliga partier. Men i västra Ukraina är många kritiska mot Ryssland och vill hellre att Ukraina samarbetar med EU.

Statsministern behåller makten
Det partier som fick flest röster var de partier som är EU-vänliga och som vill ha en fredlig lösning på kriget. Ett av de partier som fick mycket röster är statsminister Petro Porosjenkos eget parti. Därför får han behålla makten.

Petro Porosjenko är mycket kritisk mot Ryssland. Men samtidigt vill han försöka att få fred i östra Ukraina genom att prata med sina fiender.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".