Breven till Dawit Isaak stoppades

Den svenska journalisten Dawit Isaak fängslades i sitt gamla hemland Eritrea för 13 år sedan. Idag fyller han 50 år. Därför vill många här i Sverige skicka brev till honom. Men när födelsedagskorten skulle lämnas över till Eritreas ambassadkontor i Stockholm vägrade de att ta emot dem och smällde igen dörren.

Klicka här för att läsa mer

Det var organisationen Amnesty och tidningen Expressen som idag besökte Eritreas ambassad i Stockholm. Där försökte de att få lämna över ett stort paket med 1200 födelsedagskort till Dawit Isaak.

Smällde igen dörren
Men på ambassaden vägrade de att ta emot paketet, berättar Elisabeth Lundgren på Amnesty:
- Vi blev totalt avvisade från ambassaden. De stängde igen dörren mitt framför oss, säger Elisabeth Lundgren till Expressen.

Amnesty ska nu försöka få iväg breven till Dawit Isaak på något annat sätt. Men det är svårt, för myndigheterna i Eritrea vill inte berätta om i vilket fängelse han sitter. Så ingen vet säkert hur Dawit Isaak har det eller hur han mår.

Togs fast på jobbet
Dawit Isaak togs fast tillsammans med flera andra journalister i Eritrea för 13 år sedan. De jobbade på en tidning som kämpade för frihet och demokrati, och som kritiserade landets ledare. Journalisterna låstes in utan att få någon rättegång och flera av dom har dött i fängelset. Länderna i EU har kritiserat Eritrea för det här  och har krävt att de ska släppa Dawit Isaak. Men inget har hänt.

Dawit Isaaks familj bor här i Sverige. Hans dotter Betlehem Isaak säger att hon är stolt över sin pappa:
- Att han kämpade för eritreaners frihet och att de skulle kunna uttrycka sig fritt och skriva fritt, det är helt fantastiskt och jag är så glad att jag får vara hans dotter, säger Betlehem Isaak.

Många som kämpar
I Sverige är det många människor som hela tiden kämpar för att Dawit Isaak ska bli fri. Betlehem Isaak hoppas att hennes pappa en dag ska få komma hem igen och kunna tacka alla som kämpat för hans skull:
- Tack, det är ni som håller honom vid liv. Utan er så hade han kanske blivit mördad som alla andra, men det är vi som gör det här tillsammans och tack vare er så kanske han kommer att kunna stå här en dag och själv tacka er, säger Betlehem Isaak till Sveriges Radio.