Pengar. Foto: Kerstin Edquist/Sveriges Radio

Räntan sänks till 0 procent

Våra reportrar berättar hur din ekonomi kan påverkas
3:40 min

Svenska staten har en egen bank, Riksbanken. De sänker nu sin ränta från 0,25 procent till 0 procent. När Riksbanken sänker sin ränta brukar andra banker också göra det. Därför kan det nu bli väldigt billigt att låna pengar på banken.

Klicka om du vill läsa mer!

De som lånar pengar från en bank ska senare betala tillbaka de pengarna.  Dessutom ska de betala extra pengar. Hur mycket extra de ska betala beror på hur hög räntan är.

Riksbanken lånar ut pengar till andra banker
Idag sänkte de sin ränta till 0 procent. Så det blir alltså gratis för andra banker att låna från Riksbanken.

Men det är inte bara bankerna som påverkas utan också ekonomin för familjer och företag.

Billigare tjänstebilar och studielån
Riksbankens sänkta ränta kan göra att det blir billigare för de som har tjänstebil. Det är en bil som personens arbetsplats är med och betalar för. Nu blir det alltså billigare att ha tjänstebil.

Den sänkta räntan gör också att det blir billigare för dem som har studielån. Många har lånat pengar för att kunna studera på högskolor och universitet. Kostnaden för dessa studielån kommer troligen att sänkas snart.

Bostadslånen påverkas bara lite grann
Det finns vissa lån som troligen inte påverkas särskilt mycket av Riksbanken. Så är det med bostadslånen. Det finns många som har lånat pengar för att köpa hus eller lägenheter.

Kanske kommer räntan att sänkas lite grann på de här bostadslånen, men skillnaden blir ganska liten.

Räntan är rekordlåg
En som vet mycket om ekonomi är reporter Johan Prane på Ekonomiekot. Han säger att Riksbanken aldrig har haft så här billiga lån:
– Nej, det har vi inte haft. Det här är en historiskt låg ränta. Den kan inte bli lägre.
– Hur länge kan man ha 0 procents ränta?
– Nu säger Riksbanken idag att de räknar med att ha det så till mitten av år 2016, säger Johan Prane.

Rikbanken har länge haft billiga lån. Fram tills nu har räntan bara varit 0.25 procent. Redan det är en låg ränta. Idag sänktes räntan ännu mer och är nu alltså 0 procent.

Riksbanken är orolig för priserna i Sverige
Många saker vi köper har blivit billigare. Chefen och experterna på Riksbanken tycker att billiga priser är någonting dåligt.

Johan Prane förklarar varför:
– Ja, som vanlig konsument kan man ju tycka att det är konstigt att det skulle vara något negativt med sjunkande priser. Men det Riksbanken är orolig för är att vi ska hamna i ett läge med långvarigt låga priser. Det skulle kunna få hela ekonomin att gå i stå.

Många experter menar alltså att sjunkande priser under lång tid kan göra att ekonomin fungerar sämre i ett land. Till exempel kan det vara så att människor hela tiden väntar med att köpa saker
eftersom de tror att priserna kommer att sjunka ännu mer längre fram.

Fler kan få råd att köpa
Riksbanken hoppas att priserna kan stiga om det blir billigare att låna pengar. För om lånen är billiga kanske personer och företag får råd att köpa mer saker och att de kan tänka sig att betala högre priser.

Det är därför som Riksbanken nu sänker sin ränta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".