Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Kanske ska Sverige återigen ha värnplikt

Publicerat tisdag 28 oktober 2014 kl 11.18
"Det måste finnas en grundkunskap bland medborgarna", säger Peter Hultqvist
(1:17 min)
1 av 5
Det här är några unga män som gjorde sin värnplikt år 2008. Foto: Wikimedia Commons.
2 av 5
Peter Hultqvist är med i Socialdemokraterna. Han är försvarsminister i den nya regeringen. Foto: TT.
3 av 5
Förr i tiden använde de värnpliktiga ofta hästar. Den här bilden är tagen någon gång mellan år 1918 och 1920. Foto: Wikimedia Commons.
4 av 5
Joakim Rönnbäck var den siste som som gjorde sin värnplikt innan riksdagen tog bort värnplikten år 2010. Foto: TT.
5 av 5
Det här är några värnpliktiga soldater som tränar i Stockholm. De lär sig att klättra med rep på en bergvägg. Foto: TT.

Förut var alla män som hade fyllt 18 år tvungna att göra värnplikten. Då fick de utbilda sig till soldater i ungefär ett år. För fyra år sedan tog riksdagen bort värnplikten. Men nu säger den nye försvarsministern Peter Hultqvist att han vill ta tillbaka den.

Klicka om du vill läsa mer!

Så här sa försvarsminister Peter Hultqvist från Socialdemokraterna:
– Vi måste hitta vägar så att vi breddar den folkliga förankringen. Men också kunskap bland svenska folket om hur man hanterar krissituationer oavsett om de är militära eller civila. Här måste det finnas en grundkunskap brett bland medborgarna är vår uppfattning.

Peter Hultqvist säger alltså att det är viktigt fler svenskar gillar militären och förstår vad de gör.

Togs bort 2010
Värnplikten togs alltså bort 2010. Så efter kunde ingen tvingas att gå en soldat-utbildning. Istället har den svenska militären anställt frivilliga soldater. Men det har varit svårt att få ihop tillräckligt med soldater på det här nya sättet. Därför vill Peter Hultqvist nu börja med värnplikten igen, och den här gången vill att det ska vara för både män och kvinnor.

Ska utredas
Fast först vill han låta experter utreda det här. Och han säger att han vill att alla partier i riksdagen ska vara överens om en sådan här sak:
– Vi vill inte driva utvecklingen och Försvarsmakten i stora konfrontationer, utan vi vill driva det med breda uppgörelser och det hoppas jag att vi ska kunna.
Försvarsministern Peter Hultqvist säger alltså att han vill att alla partier i riksdagen ska vilja ta tillbaka värnplikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".