En tjuv gör inbrott i en villa med hjälp av en ett särskilt verktyg en kofot Foto Jonas Ekströmer TT

Villa-inbrotten blir allt fler

"Oftast går tjuvarna in via källarfönster", säger polisen Jan Johansson
1:26 min

Det har blivit vanligare att tjuvar bryter sig in i villor och radhus. Fram till i september i år hände 12 % fler inbrott jämfört med samma period år 2013. Det visar siffror som myndigheten Bråttsförebyggandet rådet, Brå hittills har tagit fram.

Klicka på texten för att läsa mer!

En stad där flera inbrott händer är Borås i Västra Götalands län. Och det är framförallt på hösten när det är mörkt ute som tjuvarna stjäl saker i husen.

- Oftast går tjuvarna in via källarfönster. Många gamla källarfönster kan man lätt bryta upp bara med en skruvmejsel, säger en polis i Borås som heter Jan Johansson.

Fler inbrott
Sedan början av 2000-talet har antalet bostadsinbrott i Sverige blivit fler, ungefär 30 procent fler inbrott är det idag jämfört med då.

Gör det svårare för tjuven
Men det finns några sätt att göra det svårare för tjuvarna att göra inbrott. Till exempel genom att ha inbrottslarm i huset som låter när tjuven försöker ta sig in eller filmar tjuvarna och kanske skrämmer bort dem. Ett annat sätt är att grannarna samarbetar och håller koll på varandras hem när någon är bortrest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".