1 av 4
Fartyget som gick på grund heter Kertu och är till höger på bilden. Båten till vänster är från myndigheten Kustbevakningen. Foto: Kustbevakningen.
2 av 4
Det här är fartyget Kertu. Foto: Kustbevakningen.
3 av 4
Tornet du ser på bilden är Landsorts fyr. Det är ett torn som skulle visa sjömän hur de skulle åka med sina fartyg. Foto: Wikimedia Commons.
4 av 4
Den ö som fartyget passerade senast var Öja, där byn Landsort ligger.

Ett fartyg har gått på grund vid Landsort

Vår reporter berättar vad som hände med fartyget
0:51 min

Fartyget heter Kertu och det krockade tidigt i morse. Då blev det ett hål i fartyget och olja har läckt ut i vattnet. Ingen person har skadats och fartyget är nu räddat.

Klicka om du vill läsa mer!

Fartyget gick på grund söder om ön Öja, där byn Landsort ligger. Det här är i närheten av staden Nynäshamn i Stockholms skärgård. 

Det var dåligt väder
Olyckan var tidigt på morgonen. D
å var det blåsigt och 4 meter höga vågor.

Från hålet i fartyget läckte det ut olja som kan skada både fåglar, fiskar och växter i havet. Först trodde räddningsarbetare att det kunde vara väldigt mycket olja som läckte ut, men nu säger de att det bara var lite grann.

Fartyget är räddat
Hålet i fartyget gjorde också att det kom in vatten och båten började att luta snett. Men räddningsarbetare lyckades till slut pumpa bort vattnet. Så fartyget är nu räddat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".