1 av 5
John Alvbåge tränar på Kamratgården i Göteborg. Foto: Erik Nilsson/Sveriges Radio
2 av 5
Christian Olsson jobbar på Radiosporten i Göteborg. Foto: Erik Nilsson/Sveriges Radio
3 av 5
Malmö FF vann Allsvenskan. Foto: TT
4 av 5
Brommapojkarnas Pontus Segerström dog i cancer. Foto: Pontus Lundahl/TT
5 av 5
På grund av sin sjukdom fick Klas Ingesson sitta i rullstol när han tränade Elfsborg. Foto: TT

Allsvenskan för herrar slutar imorgon

"Det är bra och tråkigt att det är slut", säger John Alvbåge från IFK Göteborg
4:18 min

Imorgon spelas de sista matcherna i Allsvenskan, den högsta serien i fotboll för herrar i Sverige. Det har varit ett år med bra fotboll men också mycket sorg.

Klicka här för att läsa mer och se bilder!

John Alvbåge är målvakt i IFK Göteborg. Hans klubb spelar sin sista match på hemmaplanen Gamla Ullevi mot Halmstad. Så här säger han att det kommer kännas att gå in på arenan:
– Det är alltid en härlig känsla att gå in just på hemmamatcherna där vi har vår egna hemmahymn, vår egen låt när vi går in på matcherna som heter Snart skiner Poseidon. Den gör att stämningen höjs och fansen alltid är glada och sjunger med. Att vi kan stå i spelartunneln och höra detta gör ju att man blir lite extra laddad. Det är en härlig känsla.

Bra år för IFK
Just i år har det gått bra för IFK Göteborg, de kommer sluta på andraplats eller tredjeplats. Det är både kul och tråkigt att Allsvenskan tar slut snart, säger John Alvbåge:
– Det känns bra på ett sätt och tråkigt på ett sätt. Bra att vi snart har nått ett mål som vi har jobbat för i lång tid. Vi kommer att komma bland de tre bästa lagen i serien, vilket är bra gjort.
– Men det känns tråkigt också, i och med vi har så pass bra form som vi har just nu, vi har bara 1 förlust på de senaste 11 matcherna. För min egen del känns det också trist för jag missade tre månader av säsongen då jag bröt min arm. Och nu bara några månader senare ska man sluta och vänta på nästa säsong, som är långt borta nu när vi står här i slutet av oktober, snart november. Så det känns både bra och dåligt att Allsvenskan snart är slut.

Många hejar
En sak som John Alvbåge verkligen gillar med Allsvenskan är att det är så många människor som hejar på de olika lagen:
– Det finns så mycket folk i Sverige som tycker om just fotboll och alla lag har sina fans som verkligen brinner för sina lag. Det är en serie som oftast är otroligt jämn. I år, 2014, så har Malmö FF varit suveräna och vinner serien med minst 9 poängs försprång.
Det bästa laget i Allsvenskan i år är Malmö FF. De har varit helt överlägsna, säger Christian Olsson som jobbar på Radiosporten:
– Malmö FF som vinner Allsvenskan i år, för andra året i rad, har ju varit det bästa laget. De har varit det dominerande laget, de har lett Allsvenskan i över ett år. De vinner alltså Allsvenskan för andra året i rad med mycket klar marginal och har ju lyckats att göra detta samtidigt som de kvalat in till den finaste Europacupen av dem alla, Champions League, där de faktiskt också vunnit en match i gruppen. Så på det sättet har det varit Malmös år.

Dödsfall i Allsvenskan
Men det har också varit ett år med mycket sorg i Allsvenskan. Efter den första matchen mellan Helsingborg och Djurgården blev en supporter från Djurgården dödad. Han blev dödad bara för att han hejade på "fel" lag.
Och två viktiga personer i Allsvenskan dog av sjukdom under året. Det var både Brommapojkarnas lagkapten Pontus Segerström och Elfsborgs tränare Klas Ingesson som dog av cancer. Just Brommapojkarna och Elfsborg spelar mot varandra i den sista matchen imorgon.
– Ja, tänk så det kan bli. Sport är ju i grundläget nästan bara känslor. Och den matchen kommer ju inte alls att vara sport. Den kommer bara att vara känslor, säger Christian Olsson på Radiosporten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".