1 av 3
Ett tangentbord på en vanlig dator. Foto: Wikipedia
2 av 3
Här är kyrkan i Hedemora som Dagens Nyheters reporter kunde styra. Foto: Matilda Eriksson-Rehnberg/P4 Dalarna
3 av 3
Pontus Gunnarsson är ledaren för kyrkan i Hedemora. Foto: Matilda Eriksson-Rehnberg/P4 Dalarna

Viktiga byggnader kan styras av datorer

"Det där borde du inte kunnat göra", säger kyrko-ledaren Pontus Gunnarsson
2:16 min

Det är lätt att använda en dator för att ta sig in på olika byggnader i Sverige. Det avslöjar tidningen Dagens Nyheter idag.

Klicka här för att läsa mer!

Med hjälp av en dator kunde en reporter på tidningen få igång klockorna i en kyrka i Hedemora i Dalarna.
– Det där borde du inte kunnat göra, säger kyrkans ledare i Hedemora, Pontus Gunnarsson.
Men det är lätt att göra så här. Med ett program i datorn kan nästan vem som helst ta sig in i låsta skolor, tågstationer och polishus. Det beror på att deras datorsystem är uppkopplade till internet, det gör det lättare för någon annan att koppla upp sig till systemet. Och det här kan vara väldigt farligt, säger Leif Nixon som jobbar med datorer och säkerhet:
– Jag är övertygad om att jag skulle kunna ställa till med väldigt stort kaos genom att till exempel stänga ner allt från stora matvarubutiker till kontorsbyggnader till bostadsrätter.

Måste ha bättre säkerhet
Leif Nixon säger att han kan använda ett program på sin dator för att stänga ner stora byggnader. Lars-Göran Emanuelson jobbar på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som är den myndighet som ska se till att det finns en stor säkerhet på sådana här saker i samhället. Han säger att kyrkor, polishus och andra som använder sådana här system måste ha högre säkerhet redan från början:
– Det är så viktigt att vi ställer krav på leverantörerna och integratörena av de här systemen, så att säkerheten byggs in redan från början och inte kommer efteråt.
Det behöver bli svårare att ta sig in i samhällets datorsystem och förstöra, säger Lars-Göran Emanuelson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".