1 av 2
Butikschefen sa att han skulle tvätta ett fönster, men döms nu för ofredande. Foto: Polisens förundersökning.
2 av 2
Matbutik. Foto: Erica Hedin/Sveriges Radio

En butikschef som hällde vatten på en tiggare straffas

Hör vår reporter Eva Renström berätta om fallet
1:49 min

En man som var chef på en matbutik dömdes idag i en domstol för att ha hällt vatten på en kvinna. Det var när kvinnan tiggde pengar utanför butiken som butikschefen kom och hällde vatten på henne. Domstolen säger att butikschefen hällde vatten på kvinnan med flit.

Klicka på texten för att läsa mer

Kvinnan som satt utanför butiken kommer från landet Bulgarien. Hon tillhör det romska folket där. Romer behandlas ofta sämre än andra människor i landet och de har svårare att få utbildning och jobb. Därför är många romer fattiga.

Många romer lämnar hemlandet
Många fattiga romer söker sig till andra länder för att försöka tjäna pengar till sin familj. En del kommer också till Sverige. Men även här är det svårt att få jobb och många fattiga romer börjar tigga på gatorna för att försöka tjäna ihop pengar istället. Många av tiggarna sitter utanför butiker och ber de som handlar där om pengar.

Sa att det var ett misstag
Det var i mars månad, när en romsk kvinnan satt och tiggde utanför en matbutik i Göteborg som hon fick vatten hällt över sig. Fyra gånger fyllde butikens chef hinkar med vatten, som han sedan hällde så att vattnet kom på kvinnan. Butikschefen sa efteråt att han hade hällt ut vattnet för att kunna tvätta butikens fönster. Men en lagexpert menade att butikschefen egentligen kastade ut vattnet för att det skulle komma på kvinnan. Lagexperten menade dessutom att butikschefen hade begått ett hatbrott och alltså behandlade kvinnan illa just för att hon var rom.

Hällde vatten på kvinnan med flit
Domstolen tyckte inte att det gick att bevisa att det var ett hatbrott. Fast de tycker ändå att butikschefen gjorde fel när han kastade hinkar med vatten över kvinnan. Domstolen menar att han gjorde så med flit. Därför dömdes butikschefen idag för brottet ofredande. Han måste nu betala pengar i skadestånd till kvinnan som straff. 10 000 kronor ska kvinnan få, bestämde domstolen Göteborgs tingsrätt idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".