1 av 2
Capitolium i USA:s huvudstad Washington. Här arbetar politikerna i den amerikanska kongressen. Foto: Wikipedia.
2 av 2
Foto: TT

Idag är det val i USA

"Vi måste rösta" säger USA:s president Barack Obama
2:29 min

Idag är det val i i USA. Folket i USA ska välja politiker till den amerikanska riksdagen, kongressen. Barack Obamas parti Demokratiska partiet ser ut att få mindre makt där efter valet.

Klicka på texten för att läsa mer

Det är inte alla som får rösta i de här valen som gör det. Bara omkring 40 % av amerikanerna röstar i de här så kallade mellanårsvalen. I USA väljer de inte alla ledare samtidigt som vi gör i Sverige. Istället har de olika val olika år. För 2 år sedan var det presidentval och nu är det dags att välja politiker till den amerikanska kongressen, som är ungefär som vår riksdag.

Bestämmer om skatter
Kongressen ligger i huvudstaden Washington och där arbetar politikerna i två olika delar: Senaten och Representanthuset. Politikerna där bestämmer över bland annat skatter, skola och sjukvård. Amerikanerna ska nu få rösta om alla politiker i representanthuset och om ungefär en tredjedel av politikerna i senaten.

De viktigaste frågorna i valet handlar om ekonomin. En valfråga handlar till exempel om de amerikaner som tjänar minst pengar i lön och har det som kallas minimilön. Frågan är om de ska få höjda löner eller inte.

Obama kan få det svårare
Ofta brukar det vara så att presidentens parti får minst antal röster i sådana här mellanårsval. Just nu har USA en president från Demokraterna. Därför tror många att Demokraternas motståndare, Republikanerna, kommer att få flest röster i det här valet. I så fall kommer det att bli svårare för president Barack Obama att få igenom sina förslag i kongressen.

Även om valet är idag, så kan det dröja lång tid innan vi vet vilket parti som får mest makt i Senaten, för i några delstater i USA ser det ut att bli så jämnt mellan republikaner och demokrater i senaten, att valet kanske måste göras om där. Då kanske det dröjer ända fram till jul innan vi vet säkert hur det gick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".