Man vid dator. Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio
Nick Näslund på P4 Kalmar har gjort en illustration av den muslimska mannen.

En muslim i Sverige försöker stoppa IS på internet

"Jag vill arbeta mot IS på Internet", sägen en muslimsk man.
1:05 min

IS säger att de kämpar för den muslimska religionen. De vill skapa ett nytt land i Mellanöstern som ska styras med stränga religiösa regler. Men många muslimer tycker att IS tolkar religionen på helt fel sätt. Vi har träffat en muslimsk svensk som försöker att stoppa IS genom att skriva på internet.

Klicka här för att läsa mer!

– Jag tycker att det är en plikt för mig, och för alla som kan göra skillnad, att diskutera med dem och försöka ändra på deras åsikter, säger mannen.

Den här mannen bor i Småland i södra Sverige. Han  tycker att IS är dåligt. Han hittar dem som skriver bra saker om IS på internet och pratar sedan med dem.

Enklast med sociala medier
Mannen säger att det är enklaste sättet att prata med IS-anhängarna är att använda sociala medier. Det är hemsidor som till exempel Facebook, Instagram och Twitter där man kan skriva saker till varandra och visa bilder.
– Eftersom det är en åsiktsfråga och om man vill uttrycka sig är den smidigaste metoden de sociala medierna.

Den här mannen säger också att det är lätt att hitta personerna som gillar IS på internet. Han känner till exempel igen deras symboler och deras vänner. 

Det är farligt att protestera mot IS
Andra muslimer har skrivit dåliga saker om den här mannen från Småland. De säger till exempel att han är en dålig muslim:
– Jag blev kallad otrogen muslim och de skrev att jag kämpar mot Gud och Guds lagar och att jag förtjänar att bli dödad.

Trots att han har blivit hotad till livet är han inte rädd:
– Det ger mig mer engagemang i dessa frågorna. Då vet jag att jag är ett hot mot dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".