1 av 3
USA:s president Barack Obama. Foto: Wikimedia commons
2 av 3
Väljare röstar i en idrottshall i Albany, New York på tisdagen. Foto: Mike Groll/AP/TT
3 av 3
Repubikaner firar framgången i mellanårsvalet i Topeka i Kansas. Nu blir det svårare för Barack Obama. Foto: Charlie Riedel/Jacquelyn Martin/TT.

Många amerikaner röstade emot president Obama

"Han får svårare att styra i USA" säger Agneta Furvik
2:30 min

Igår var det val i USA. Det blev president Obamas motståndare i det republikanska partiet som fick flest röster i valet. Det innebär att det nu blir svårare för presidenten att få igenom sina förslag.

Klicka på texten för att läsa mer

Det här mellanårsvalet i USA handlar om vilka politiker som ska få vara med och bestämma i den amerikanska riksdagen, Kongressen.

Kongressen är uppdelar i två delar: senaten och representanthuset. Flest röster i valet fick politiker från det Republikanska partiet. De får nu mest makt i både senaten och representanthuset.

USA:s president Barack Obama tillhör republikanernas motståndare i det Demokratiska partiet. Nu när Republikanerna har mest makt i Kongressen så blir det svårare för Obama att få igenom sina förslag där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".