Arbetarna i Hjorthagen fick lämna bygget igår. Foto: Anders Hildemar Ohlsson/Sveriges Radio

Arbetsmiljöverket stänger bygget i Hjorthagen

"Det borde ha varit säkert från början", säger Kresimir Iveskic
1:37 min

Igår dog två personer på en byggarbetsplats i Hjorthagen i Stockholm. Och en tredje person är allvarligt skadad. Det var en 50 ton tung betongvägg som föll ner över arbetarna, som alla kom från landet Polen. Nu har myndigheten Arbetsmiljöverket bestämt att hela arbetsplatsen ska vara stängd tillsvidare.

Klicka här för att läsa mer!

Det säger Kresimir Iveskic, som är en av cheferna på myndigheten:
– Vi har meddelat ett omedelbart förbud och det innebär att vi har pekat på en rad områden som måste säkerställas innan arbetet får återupptas.
Det är arbetsgivaren Fortum som nu måste stänga arbetsplatsen. Byggfirman höll på att bygga ett nytt värmeverk åt Fortum när olyckan hände igår. Arbetsmiljöverket kräver bland annat att Fortum nu ska ordna så att inga fler ras kan ske, så att byggjobbarna där inte riskerar att dö på jobbet.

Borde ha varit säker
Egentligen borde arbetsgivaren Fortum ha sett till att arbetsplatsen var säker innan olyckan hände, säger Kresimir Iveskic:
– Jo det borde vara gjort på en sådan här arbetsplats. Nu säkerställer vi genom det här förbudet att det säkras ordentligt innan det återupptas.
Enligt polisen var de tre byggjobbarna från landet Polen. Det är flera personer i Sverige, som jobbar på byggen och som kommer från andra länder. Alla kan inte prata svenska och det påverkar också säkerheten när byggjobbarna inte förstår varandra. Det säger Thomas Nordling som jobbar för facket på en annan arbetsplats:
– Ja det är ju lite svårt med språket när man varnar någon det är ju lite svårt att kommunicera.

Än så länge vet vi inte när den här byggarbetsplatsen där byggjobbarna dog kan öppna igen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".