1 av 2
Så här Migrationsverkets skylt ut. Foto: Maja Suslin/TT.
2 av 2
Här är en karta över Nordkorea. Foto: Wikipedia

Migrationsverket tror att en pojke ljuger

"Om jag åker tillbaka till Nordkorea så dör jag", säger pojken
2:33 min

En 17-årig pojke som kom till Sverige som flykting vill stanna här. Men nu säger myndigheten Migrationsverket att han måste lämna Sverige. De tror att han ljuger om vilket land han kommer från. Migrationsverket tror att han är kines, men pojken säger att han kommer från Nordkorea.

Klicka här för att läsa mer!

– Om jag åker tillbaka till Nordkorea så dör jag, säger pojken.
Han har sagt till Migrationsverket att han kommer från Nordkorea. Om det stämmer får han inte skickas tillbaka dit. Men Migrationsverket tror att han ljuger. De tror istället att han kommer från Kina. Därför ska de skicka pojken till Kina.

Kina skickar honom vidare
Men Kina vill förmodligen inte ta emot honom, och därför kommer han att skickas vidare till Nordkorea. Det skulle vara väldigt farligt för pojken. För i Nordkorea kommer han hamna i fängelse och kanske också bli slagen. Pojkens lagexpert Arido Degavro säger att Migrationsverket tror att pojken ljuger:
– Den här pojken har hela tiden hävdat att han är från Nordkorea. Migrationsverket har inte trott på honom. De har istället utvisat honom till Kina med hänvisning till att han inte gjort sin hemvist sannolik.

Har skrivit fel platser
Och nu kommer alltså Migrationsverket att skicka pojken till Kina. Men Ekot har undersökt det här och hittat två fel som myndigheten har gjort. Det första felet handlar om olika platser i Nordkorea. Migrationsverket säger att pojken har berättat om platser som inte går att hitta på kartan. Men Migrationsverket har stavat fel på platserna som pojken har pratat om, och därför har de inte hittat dem på kartan.

Språkexperten säger att de ljuger
Det andra felet handlar om ett språktest av pojken. Det är ett företag som heter Sprakab som har gjort det här testet, tillsammans med en språkexpert. Företaget säger att testet på pojken inte kunde visa helt säkert att han pratar nordkoreanska. Men språkexperten säger tvärtom. I en intervju med Ekot säger språkexperten att Sprakab ljuger:
– Nej, vad säger de! Så sa jag inte. De säger fel. Det är löjligt. Det är lögn.

Det är fortfarande osäkert hur det kommer att gå för pojken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".