1 av 2
Här är några barn. Foto: Tova Kurkiala Medbo på Sveriges Radio.
2 av 2
Migrationsverkets skylt, några flickor i skolan. Foto: Drago Prvulovic och Fredrik Sandberg

Det kommer fler ensamma flyktingbarn till Sverige

"Jag längtar till Syrien" säger 16-åriga Zuzana som flydde ensam till Sverige
2:23 min

Det kommer fler barn till Sverige som har flytt från andra länder. Det handlar om barn som kommer hit ensamma, utan sina föräldrar. Nästa år väntas det komma 8000 ensamma flyktingbarn till Sverige. Med det är inte alla kommuner som vill ta hand om dem.

Klicka på texten för att läsa mer!

Nästa år kommer nästan var tionde flykting som ber om att få stanna här i Sverige att vara ett barn. Att det kommer så många ensamma barn hit nu beror på de krig och oroligheter som är i världen just nu. Det säger Mikael Ribbenvik på myndigheten Migrationsverket:
- Ju längre en konflikt varar, desto större intresse finns det att få ett bättre liv för sina barn. I stor omfattning skickar man barn vidare för att de ska få ett bättre liv i Sverige och Europa, säger Mikael Ribbenvik.

Vill att barnen ska överleva
Många föräldrar i oroliga länder skickar iväg sina barn för att de ska slippa skadas eller dö. De flesta barn som kommer ensamma till Sverige har flytt från länder som Syrien, Afghanistan och Somalia. På bara ett år har det kommit dubbelt så många ensamma flyktingbarn hit till Sverige, och nästa år väntas alltså ännu fler. En av dem som flytt från kriget i landet Syrien är 16-åriga Zuzana Husein. Nu bor hon i Göteborg, men hon längtar hem, säger hon:
- Jag tycker om Syrien. Jag hoppas att det ska bli bättre där, så att jag kan åka dit och träffa mina kompisar, om dom lever.  Många har dött och jag vet inte om de lever fortfarande, eller vad som har hänt dem. Jag har ingen kontakt med dem, berättar Zuzana Husein.

Tvingar kommunerna
Zuzana Husein kom ifrån sin familj under flykten från Syrien och kom alltså till Sverige utan mamma, pappa och syskon. Migrationsverket har haft svårt att hitta kommuner som vill ta emot de här barnen som kommer hit utan föräldrar. Vissa kommuner menar att de inte har möjlighet att ta hand om barnen på ett bra sätt. Men sedan första januari i år kan Migrationsverket tvinga kommunerna att ta emot flyktingbarn. Migrationsverket har redan tvingat olika kommuner att ta emot 1 000 ensamkommande barn.

Kommer tvinga fler
Mikael Ribbenvik på Migrationsverket tycker att det är synd att en del kommuner inte vill ta emot barnen och han tror att myndigheten kommer att behöva tvinga ännu mer kommuner att emot barn nu, när det kommer fler:
- Ja, tyvärr tror jag att den utvecklingen kommer att fortsätta, att fler kommuner kommer att tvångsanvisas barn. Det är nog den utveckling vi ser i takt med att det kommer fler barn, säger Mikael Ribbenvik på Migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".