1 av 3
BRÅ, Brottsförebyggande rådet. Foto: TT
2 av 3
En tjuv gör inbrott i en villa. Foto: Jonas Ekströmer/TT
3 av 3
Cigaretter kan vara beroendeframkallande. Foto: Wikipedia

Missbrukare begår många brott

"Jag ser öppningar på olika slags brott hela dagarna", säger Eva Rolhsson
2:05 min

Det är bara några få personer som begår de flesta av alla brott i Sverige. Det har myndigheten Brottsförebyggande rådet, BRÅ, kommit fram till. De personerna som begår de flesta brott behöver pengar för att köpa droger.

Klicka här för att läsa mer!

Till exempel Eva Rolhsson, som har suttit i fängelse för olika brott i mer än 15 år:
– Jag ser öppningar på olika slags brott hela dagarna, när jag går runt på stan och ser en dator ligga i en bil och sådär. Så går man fram, slår sönder rutan och tar den. Sådant här ser jag hela tiden, men jag gör ingenting längre för jag behöver inte pengar till droger längre.

Begår hälften av alla brott
Eva Rolhsson har haft problem med droger. Och hon är en av dem som som begår de flesta brotten i de olika kommunerna. BRÅ har undersökt mer än en halv miljon brott under fem år. De upptäckte att 15 procent av personerna begår hälften av alla brott. Jonas Öberg jobbar på BRÅ:
– Det är ganska lätt att se vilka personer det handlar om i registrerna, det är en narkotikamissbrukare i stor utsträckning som ägnar sig åt stöldbrott och trafikbrott. Det är en ganska sliten grupp människor och de finns i hela landet.

Socialtjänsten har ansvar
Jonas Öberg säger alltså att det är lätt att se vilka som begår flest brott. Det är personer som är beroende av droger och behöver pengar till det som gör det, i hela landet. De som tar hand om drogberoende människor är Socialtjänsten. Och de måste göra sitt jobb för att problemen med att de här människorna begår brott ska försvinna, säger Jonas Öberg:
– Socialtjänsten är de i landet som ansvarar för missbruksvården och jag tror att om man skall förvänta sig effekter så är det socialtjänsten som ska kunna ge vård och behandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".