1 av 3
Leverans av insamlade kläder. Eyad Aweani och Ahmad Moujawaz hjälper Camilla Bohm-Coleman att lasta ur bilen. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
2 av 3
Ahmad Mujawaz och Eyad Aweani från Syrien visar papperskassar med insamlade kläder. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
3 av 3
Begagnade skor i hylla i second hand-butik. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Flyktingar får vänta på vinterkläder

"De har knappt några kläder med sig", säger Eyad Aweani
2:29 min

Många flyktingar som kommer till Sverige saknar varma kläder för vintern. En del har bara de kläder de hade på sig under flykten. Flyktingar kan få hjälp med vinterkläder av myndigheten Migrationsverket. Men de får vänta länge, och under tiden kan de få gå utan vinterkläder och skor i kylan.

Klicka på texten för att läsa mer!

Eyad Aweani har flytt från kriget i Syrien. Nu bor han på Migrationsverkets anläggning i Fagersta i Västmanland. Han säger att många där saknar varma kläder:
- De här människorna har flytt över havet till Europa med båt. De har knappt några kläder med sig, bara för sommar, inte för vinter, säger Eyad Aweani.
Eyad Aweani bor tillsammans med andra på ett flyktingboende. Flyktingarna kan söka pengar i bidrag för vinterkläder hos Migrationsverket. I Västmanland har myndigheten nu fått in 700 sådana ansökningar. Troligen är det också många många fler som kommer att söka, nu när det har blivit kallare. Men väntetiden är lång, 25 dagar. Under den tiden går de utan varma kläder och skor. Därför har frivilliga börjat samla in kläder och skor till flyktingarna.

Inte rustade för vinter
En av de som hjälper till är Anita Lilja Stenholm som jobbar för organisationen Rädda Barnen:
- De är inte rustade för vintern alls. Jag kan inte tala generellt men de som jag har mött, säger Anita Lilja Stenholm. Eyad Aweani hjälper Rädda Barnen genom att ta reda på vilka kläd- och skostorlekar som flyktingarna och deras barn har. Tack vare hjälpen från frivilliga kan flyktingarna få begagnade barnskor och jackor till exempel. Fast, att de får den hjälpen kan göra det svårare för dem att få pengar till nya  vinterkläder från Migrationsverket. Det säger Nelda Morosini Oelze som jobbar där:
- Det är ju jättebra om det är på det viset att de har kläder. För vi har att förhålla oss till om de har ett behov eller inte. Är det så att de har fått en jacka och söker om en jacka, då blir det avslag. För då behöver de ingen jacka, säger Nelda Morosini Oelze.

Räcker inte till allt
Anita Lilja Stenholm på Rädda Barnen tycker att det är dåligt att flyktingarna blir utan klädpengar om de har fått hjälp med begagnade kläder. Som mest kan de få 600 kronor av Migrationsverket för att köpa alla de vinterkläder de behöver och det räcker ju inte till allt, menar hon:
- Det är otänkbart. Därför behöver de ju utökat stöd utav begagnade kläder, säger Anita Lilja Stenholm på Rädda Barnen Norra Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".