1 av 2
Det röda på kartan är Katalonien. Foto: Wikimedia Commons.
2 av 2
Här röstar några kvinnor i staden Barcelona. Foto: Wikimedia Commons.

Folket i Katalonien röstade ja till självständighet

Katalonien är ett område i Spanien. Många som bor där vill att Katalonien ska bli ett eget land. Det visade den folkomröstning som var igår, söndag. Trots det kommer Katalonien att fortsätta vara en del av Spanien.

Klicka om du vill läsa mer!

Det vanligaste språket i Spanien är spanska. Men många som bor i Katalonien pratar områdets eget språk katalanska. Så en del tycker att det finns kulturella och språkliga skäl att bli ett eget land.

Katalonien är rikt
Katalonien är ett av de rikaste områdena i Spanien. En del katalaner är missnöjda med att de får betala skatter till spanska staten och att de skattepengarna sedan används i andra fattigare delar av landet.

Därför menar en del att det skulle vara bra för Kataloniens ekonomi om de fick bli ett eget land, så att de slapp hjälpa resten av Spanien.

Det var ganska få som röstade 
Sammanlagt hade 5 miljoner människor i Katalonien hade rätt att rösta i folkomröstningen, men bara 2 miljoner röstade. När det är så få som röstar är det svårt att veta vad folket egentligen tycker.

Men av de som röstade var det 80 procent som röstade ja till självständigt för Katalonien.

Regeringen vägrar att släppa Katalonien
Politikerna i Spaniens regering säger att Katalonien fortfarande ska vara en del av Spanien. Dessutom har regeringen aldrig godkänt att det skulle vara någon folkomröstning över huvud taget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".