De unga mest oroliga, bland annat beroende på ungdomsarbetslösheten. Foto: Christine Olsson/TT

Fler unga i Sverige mår psykiskt dåligt

"Det har blivit svårare och större press på unga", säger Ali Wail i Malmö
2:23 min

Unga personer i Sverige mår sämre psykiskt idag än vad de gjorde för 30 år sedan. Det kan bero på att det har blivit svårare för unga att få jobb.

Klicka på texten för att läsa mer

En av många unga i Sverige är 24-åriga Ali Wail i Malmö. Han tycker att kraven på unga har blivit allt hårdare:
- Dagens skola är betydligt svårare än vad det var förr. Innan kunde min pappa ta hjälp av hans pappa, nu kan vi inte få hjälp av våra föräldrar, för våra föräldrar hänger inte med i dagens teknologi och på så sätt blir det större press på ungdomar, säger Ali Wail.

Fler unga känner sig ledsna
Det har blivit allt svårare att vara ung i Sverige. Det visar flera undersökningar från Folkhälsomyndigheten om skolbarns hälsa. De har undersökt hur många 15-åringar som känner sig ledsna och mår dåligt. Det har ökat mycket under de sista 30 åren. I mitten på 1980-talet var det ungefär 15 procent av de femtonåriga flickorna som sa att dom känt sig nere mer än en gång i veckan. Förra året var det nästan 40 procent som sa samma sak. Även hos pojkarna är det en ökning, från ungefär fem till femton procent.

Svårare att få jobb
Idag är det de unga, 16 till 24 åringarna som känner sig mest ängsliga och oroliga. Kanske kan det bero på att det har blivit allt svårare för svenska ungdomar att få jobb och utbilda sig. För 30 år sedan, på 1980-talet var det till exempel mycket lättare för unga att få jobb än vad det är idag. Det säger Sven Bremberg på Folkhälsomyndigheten:
- 1980 kunde ju en tjej eller kille efter nian få ett jobb utan något mer än grundskola och få hyggligt betalt, arbetslösheten låg på två tre procent, det avspeglar ju att framtiden är mycket osäkrare idag för unga, säger Sven Bremberg.

Äldre mår bättre
Många unga idag känner sig alltså pressade och mår psykiskt dåligt. Men hos äldre svenskar har det däremot blivit tvärtom. Förut var det de äldre som kände sig mer oroliga och ängsliga än de unga. Men idag känner personer mellan 65 och 74 år allt mindre ängslan och oro. För de har fått det bättre, säger Sven Bremberg:
- När det gäller äldre hänger det nog samman med att livsvillkoren för äldre har blivit bättre, framför allt vettiga ekonomiska villkor för det stora flertalet, medan för unga är framtiden betydligt mer osäker idag än vad den var 1980, säger Sven Bremberg på Folkhälsomyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".