1 av 3
Det här är Anna Kinberg Batra i partiet Moderaterna. Hon är gruppledare för de moderater som sitter i riksdagen. Foto: TT.
2 av 3
Mattias Karlsson är tillfällig partiledare för Sverigedemokraterna. Han leder partiet under tiden Jimmie Åkesson är sjuk. Foto: TT.
3 av 3
Det här är Anna Kinberg Batra. Foto: wikimedia Commons.

Nu finns det flera förslag om statens budget

"Då Alliansen styrde Sverige fungerade ekonomin bra", säger Anna Kinberg Batra
4:00 min

Idag kom både Allianspartierna och Sverigedemokraterna med förslag om hur statens pengar ska användas. Även regeringen har gjort ett sådant här budget-förslag. Men det är osäkert vilken budget som blir godkänd av riksdagen.

Klicka om du vill läsa mer!

En av dem som har tänkt ut Alliansens förslag är Anna Kinberg Batra från partiet Moderaterna. På den tiden Alliansen styrde Sverige fungerade ekonomin bra, säger hon:
– Vi har lämnat en ekonomi efter oss som rör sig i rätt riktning och där jobben blir fler. Den utvecklingen riskerar nu att brytas.

Anna Kinberg Batra menar att Allianspartierna var bra på att sköta Sveriges ekonomi under de åren som de hade makten i Sverige.

De har olika åsikter om skatten
Alliansen är ett samarbete mellan partierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet. När de satt i regeringen sänkte de bland annat flera skatter.

När det var val tidigare i höst förlorade Allianspartierna. Därför finns det nu en ny regering som leds av socialdemokraten Stefan Löfven. I den regeringen ingår också Miljöpartiet.

Den nya regeringen berättade redan förra månaden om sitt förslag till budget. Där står det hur de vill ta in pengar i skatt och hur staten sedan kan använda de pengarna. Bland annat vill den nya regeringen höja vissa skatter.

Budgeten brukar vara en helhet
När en regering har ett budgetförslag brukar politikerna i riksdagen få rösta ja eller nej till hela den budgeten på en samma gång.

De politiska motståndarna har också möjlighet att plocka ut en särskild del av budgeten
och sedan låta riksdagen rösta om bara den delen. Men Allianspartierna väljer att låta regeringens förslag ligga kvar som en enda helhet.

Samtidigt kommer Alliansen med sitt eget budgetförslag som också är en färdig helhet, berättade Anna Kinberg Batra:
– Vi lägger en helhet som är bättre än regeringens helhet. Det är det som är viktigt, inte bara för debatten utan också för ekonomin.

Anna Kinberg Batra menar alltså att det är viktigt att alla olika delar i en budget
hänger ihop på ett bra sätt.

När budgetförslagen hålls ihop som stora helheter så ökar det chansen för regeringen att få sin budget godkänd i riksdagen. Men mycket är fortfarande osäkert.

Sverigedemokraternas förslag
Det är inte bara regeringen och Alliansen som har förslag på hur statens pengar ska skötas. Idag kom också ett budgetförslag från partiet Sverigedemokraterna. De menar att staten kan spara pengar om Sverige tar emot färre invandrare.

När politikerna i riksdagen ska rösta om budgeten kommer det troligen att bli en omröstning i två omgångar.

Första gången röstar alla partier på sina egna förslag. Men inget förslag kommer då att få tillräckligt med stöd för att bli godkänt. Då måste politikerna rösta en gång till och då står valet bara mellan de två populäraste förslagen,alltså regeringens förslag och Alliansens.

Vad som händer i omgång två är oklart
Kanske väljer Sverigedemokraterna att inte rösta på något av förslagen. Eller kanske kan Sverigedemokraterna rösta på Alliansens förslag.

Om Alliansens förslag vinner blir det en stor politisk kris. För om en regering inte klarar av att få sin budget godkänd visar det samtidigt att de inte klarar av att styra landet.

Mycket hänger på Sverigedemokraterna
Den som tillfälligt styr det partiet är Mattias Karlsson. Han säger att Sverigedemokraterna fortfarande inte har bestämt sig för hur de ska rösta om budgeten:
– Innan vi fattar något beslut i den här väldigt allvarliga frågan, måste vi givetvis lyssna av stämningen i partiet, säger Mattias Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".