En låda full med batterier. Foto Klartext Eva Larsen
En låda full med batterier. Foto Klartext Eva Larsen

Många har gamla batterier hemma

"Jag har gamla batterier både här och där", säger Per
2:04 min

I många svenska hem finns det gamla batterier, som ligger och skräpar. När batterier inte längre används ska de lämnas tillbaka. Batterierna ska lämnas tillbaka bland annat för att inte skada naturen. Men totalt finns det 22 000 ton gamla batterier i de svenska hemmen.

Klicka här för att läsa mer!

Batterier kan du ofta lämna tillbaka på återvinnings-stationer, där vi också slänger andra saker som till exempel tidningar, metall och glas. Men många svenskar har kvar sina batterier hemma eller så slänger de dem i soporna. En av dem som har batterier hemma är Per:

- Det har jag säkert, både här och där, både i garaget och i garderoben. Det är väl någon gammal klockradio och några gamla datorer. Vad kan det vara mer? Gamla leksaker som man har kvar sedan barnen var små

5 kg batterier hemma
I genomsnitt har vi ungefär 5 kilo gamla batterier kvar hemma. Det visar nya siffror från organisationen Batteriåtervinningen. En av dem som jobbar där är Micaela Westerberg. Det är bra för naturen att lämna tillbaka batterierna säger hon:

- I batterier och elektronik finns värdefulla metaller, som man bryter mineraler och de behöver vi få in i kretsloppet igen, för när de tar slut är de slut för alltid.

Skadligt för naturen
Det är inte bara skadligt för naturen om batterier slängs i soporna utan det finns även metaller som kan tas ur de gamla batterierna. De metallerna kan sedan användas till att tillverka nya saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".