En person med magont står vid toalett.
En person med magont står vid toalett. Foto: Klartext/Sveriges Radio

Snart kan det finnas vaccin mot farlig diarré

"Vi är väldigt nöjda vi kommit så här långt" säger forskaren Anna Lundgren
1:48 min

Svenska forskare håller just nu på att arbeta med en viktig sak. De försöker få fram ett vaccin mot ett slags diarrésjukdom. Varje år dör 400 000 i världen av såna här diarré. Särskilt farligt är det för små barn. Men snart kan det finnas en lösning på problemet.

Klicka på texten för att läsa mer

En av de som forskar om de farliga diarré-sjukdomarna är Astrid von Mentzer. Hon säger att det snart kan finnas ett skydd mot sådana sjukdomar:
- När det kommer till vaccinutvecklingen så visar det att det här är ett bra sätt att förhindra Etecinfektionen i framtiden, säger Astrid von Mentzer.

Vill skapa ett vaccin
Svenska forskare försöker få fram ett vaccin som kan skydda mot en särskild bakterie som kallas Etec. Etec-bakterier är vanliga i många fattiga länder. Flera hundra miljoner människor blir sjuka av såna bakterier varje år. De får diarré, som innebär att de bajsar väldigt löst, nästan vattnigt och förlorar massor av vätska i kroppen.

Barn kan dö
För en del kan den här diarrén vara livsfarlig. Särskilt i fattiga länder där vården är sämre. Små barn som drabbas kan snabbt bli uttorkade och dö. Varje år dör 400 000 människor av såna här Etec bakterier. Det vill de svenska forskarna nu hindra. De vill kunna ge människor en spruta med vaccin som skyddar mot etec, så att de slipper få diarrén.

Testas i Bangladesh
Vaccinet har redan testas på friska vuxna människor i Sverige. Nu ska forskarna snart börja testa det på människor i landet Bangladesh i Asien, där etec är mycket vanligt. Om försöken går bra kan ett vaccin vara klart om ungefär 5 år. Det känns bra, säger en annan av forskarna som heter Anna Lundgren:
- Vi är väldigt nöjda vi kommit så här långt och att vi snart kan prova vaccinet på den viktiga målgruppen, småbarnen i utvecklingsländerna, säger  Anna Lundgren, som är forskare på Göteborgs universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".