Pengarna vi betalar av på lån kallas för amortering. Grafik: Liv Widell/Sveriges Radio. Bild: TT.
1 av 2
Grafik: Liv Widell/Sveriges Radio. Bild: TT.
Bild på flerfamiljshus. Foto: Tomas Oneborg/TT.
2 av 2
Det kan bli nya regler för bostadslån. Foto: Tomas Oneborg/TT.

Det kan bli nya regler för bostadslån

"Nya bostadslån blir lite dyrare", säger ekonomiexperten Anders Andersson
1:12 min

De som ska låna pengar på banken för att köpa hus eller lägenhet kan tvingas att betala av mer på sina lån. Det föreslår myndigheten Finansinspektionen idag. De vill ändra i reglerna så att den som tar ett lån måste betala tillbaka en del av lånet under en viss tid.

Klicka på texten för att läsa mer

Anders Andersson är expert på ekonomi. Han berättar att de som redan har bostadslån inte berörs av de nya reglerna:
- Det här berör endast de som tar nya lån. Det är de lånen som nu blir lite dyrare, eftersom vi tvingas att betala av lite mer på lånen, en avbetalning, alltså man minskar själva skulden, lånet som man har fått av banken, säger Anders Andersson.

Vi lånar för mycket
Finansinspektionen vill ändra i reglerna för att de tycker att vi lånar för mycket pengar. Att vi lånar så mycket kan bero på att räntan är så låg. Räntan är de pengar som vi betalar för att vi får låna av banken. Finansinspektionen är oroade över att vi lånar så mycket, säger Anders Andersson:
- De tycker att det är dåligt att låna för mycket eftersom räntan förmodligen kommer att stiga och då kostar det ännu mer varje månad att låna de här pengarna. Då kanske vi inte har råd med lånen och kan få riktigt dålig ekonomi. Därför vill Finansinspektionen att vi ska betala av en del av de pengar vi lånar och att vi verkligen ska inse att det inte är våra egna pengar utan det är pengar som banken bara lånar ut, säger Anders Andersson.

De nya lånereglerna planeras att börja gälla inom ett halvår. Finansinspektionen säger att de troligen kommer att skriva in särskilda undantag i reglerna, så att de som tar bostadslån och sedan oväntat får sämre ekonomi, tillfälligt ska kunna få slippa att betala av så mycket på lånet. Det kan till exempel handla om att någon förlorar sitt jobb, blir sjuk eller dör, säger Finansinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".