En man och en kvinna har precis klivit ur en bil.
1 av 2
Det här två av dem som jobbar i hemsjukvården, distriktssköterskan Martina Gebhardt och läkaren Jesper Poucette. Foto: Joel Wendle på Sveriges Radio.
Det här är läkaren Jesper Pocette som undersöker 87-årige Lennart Lundkvist i Lidköping. Foto: Joel Wendle på Sveriges Radio.
2 av 2
Det här är läkaren Jesper Pocette som undersöker 87-årige Lennart Lundkvist i Lidköping. Läkaren mäter syret i blodet. Foto: Joel Wendle på Sveriges Radio.

Sjukvård hemma fungerar bra

Här hör du då en läkare kommer hem till 95-åriga Eva Flinck
1:49 min

På flera ställen i Sverige har man testat att ändra på vården av äldre sjuka personer. Istället för att de äldre fick åka in till sjukhus eller vårdcentraler har de fått besök hemma av vårdpersonal. Både chefer inom vården och många äldre tycker att det har fungerat bra.

Klicka för att läsa mer!

En av dem som har fått besök hemma är Eva Flinck. Hon är 95 år gammal och bor i Lidköping i Västergötland. Hon tycker att det är skönt att slippa åka iväg till något sjukhus eller vårdcentral:
– Det var ju väldigt bra att de kommer hem till en. Då behöver man inte ta på sig några fina kläder eller så, utan man kan vara som man är, säger Eva Flinck.

Samtalen blir bättre hemma
Även hennes läkare Jesper Poucette tycker att hembesöken fungerar bra. Han säger att det är lättare att prata med de äldre hemma än på en vårdcentral:
– Mycket lättare! När de kommer till vårdcentralen är de ofta trötta och kan ha glömt vad de vill fråga. Sedan har de också svårare att ta med sig de råd de får från läkaren till sitt vanliga liv. När jag sitter vid köksbordet blir lättare för de äldre att både fråga och lyssna, säger Jesper Poucette.

Vården sparar pengar
Det här sättet att jobba har nu testats på flera ställen i Sverige. Och det har visat sig att både vårdpersonal och de äldre är nöjda.

Dessutom blir det lite billigare för vården om de äldre stannar hemma. För då slipper vården till exempel att betala för mat, sängplatser och städning.

Fler borde göra hembesök
Det är Sveriges kommuner och landsting som har ansvar för vården. En av dem som jobbar där är Maj Rom. Hon tycker att fler ställen i Sverige borde använda det nya sättet att arbeta:
– Det som behöver ske är ju att vi hittar lösningar i hemsjukvård för gamla sjuka människor, så att man inte i onödan ska behöva åka till akut-mottagningar och sjukhus, säger Maj Rom.

Hon jobbar på SKL som är en samarbets-organisation för Sveriges kommuner och landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".