Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Farliga bakterier har hittats i griskött som säljs i Sverige

Publicerat torsdag 13 november 2014 kl 14.54
"Det var inte oväntat att hitta MRSA i utländskt kött" säger Björn Bengtsson
(2:53 min)
Suggor som vilar sig i halmen. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
1 av 2
Än så länge finns det inte MRSA-bakterier hos svenska grisar. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
Bacon. Foto: Leif R Jansson/TT
2 av 2
Bacon. Foto: Leif R Jansson/TT

En del kött som säljs i svenska butiker innehåller bakterier som är farliga för människor. Det avslöjar tidningen Dagens Nyheter idag. Det handlar om kött från grisar från vårt grannland Danmark och från Tyskland. När DN testade fläskköttet hittade de farliga MRSA-bakterier.

Klicka på texten för att läsa mer

En som vet mycket om kött och djurs hälsa är veterinären Björn Bengtsson. Han är inte förvånad över att såna här MRSA-bakterier nu har hittats i kött som säljs i Sverige:
- Det här har ju varit uppe tidigare att man har hittat det i danskt och tyskt kött. Det var ju ingen överraskning att man skulle hitta det även i kött som importeras till Sverige, säger Björn Bengtsson.

Gjorde tester
Tidningen Dagens Nyheter, DN, köpte många förpackningar med kött från grisar. De köptes i flera affärer i och omkring Stockholm. DN köpte 20 paket med fläskkött från Danmark och 20 från Tyskland. Sedan lät de experter på Statens veterinärmedicinska anstalt testa köttet.  I fem av köttförpackningarna hittade de så kallade MRSA-bakterier. MRSA fanns i fyra av de danska köttförpackningarna och i en av de tyska. MRSA är ett slags bakterier som är väldigt svåra att få bort, eftersom de inte inte försvinner med hjälp av vanlig antibiotika-medicin, som penicillin till exempel.

Kan vara livsfarligt
Om en person som har MRSA-bakterien får en allvarlig sjukdom som till exempel blodförgiftning så finns det inget penicillin som kan bota och det kan vara livsfarligt. DN har nu alltså hittat såna här bakterier i fläskkött både från Danmark och Tyskland och som alltså säljs här i Sverige. Fast risken för att vi ska smittas genom att äta köttet är ganska liten, säger Björn Bengtsson:
- Det är naturligtvis inte bra att man hittat det här i kött. Men risken att bli smittad av kött bedöms som låg, säger Björn Bengtsson.

Istället är det personer som är nära grisar som har bakterien som lättast kan få MRSA, berättar Björn Bengtsson:
- Om grisarna har det så är det de som arbetar med grisarna som riskerar att få det. Det är det som är den stora risken, att bakterien förs över till människor.

Vanligt i andra länder
I många andra länder är det vanligt att bönder ger sina grisar mycket antibiotika för att de inte ska bli sjuka. Det har gjort att bakterierna har vant sig vid antibiotikan och blivit resistenta, så att de inte längre dör av antibiotika. Men svenska grisbönder gör inte så och därför har vi hittills sluppit MRSA. Det säger Helena Jonsson från organisationen Lantbrukarnas riksförbund:
- Vårt förebyggande arbete och vår unikt låga antibiotikaförbrukning, det gör ju att vi har ju inte den här typen av bakterier än, säger Helena Jonsson.

Kan komma till Sverige
Fast Sverige köper inte bara kött från andra länder. Vi köper även levande djur som grisar. Alla utländska grisar testas för MRSA innan de får komma in i landet, så att de inte ska sprida bakterien till djur eller människor här. Men veterinären Björn Bengtsson tror ändå att MRSA till slut kommer att komma även till svenska grisar: 
- Jag tror att den här bakterien är så spridd bland grisar utomlands så på sikt så kommer det att vara väldigt svårt att hålla den här bakterien borta, säger Björn Bengtsson, som är veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".